Har du som mål att klara av hela milen? Tillsammans med Runacademy ger vi svar på de vanligaste frågorna till dig som har målet att springa en mil under Midnattsloppet.

Med hjälp av våra tips kan du själv lägga upp din träning enligt dina egna målsättningar, eller så kan du följa ett av de träningsprogram Runacademy tagit fram.

Det viktigaste är att du får den hjälp du behöver och kan göra ditt bästa lopp.  Kom ihåg att även i träningen ha kul på vägen och som belöning njuta av ett fantastiskt Midnattslopp!

 

När måste jag börja att träna för att klara av Midnattsloppet?

Det beror självklart på vad du har för mål och hur mycket du har tränat tidigare. Det viktigast är att få en regelbundenhet i sin träning och det bästa är därför att komma igång så fort som möjligt. Det blir också roligare att springa om du är förberedd.

Det går sedan att klara en mil på endast 6-8 veckors träning men de är självklart en större fördel om du startar med träningen tidigare.

Hur ofta måste  jag träna?

Det viktigaste för att klara av Midnattsloppet med en god känsla är att få till en regelbundenhet i sin träning. Det är därför bättre att du är realtistisk i din träningsmängd och inte är jätte ambitiös i enbart någon vecka för att sedan inte göra någonting. Ett bra riktmärke är att försöka få till i alla fall tre pass i veckan och att då få till det varje vecka.

Vad behöver jag göra för att bli snabbare?

Det är lätt att man som löpare alltid kör samma runda i samma tempo. Efter några veckors nötande av samma runda så kommer detta inte bli särskilt utvecklande i längden.

Du behöver då utmana kroppen på ett nytt sätt och det kan då vara bra att starta med intervaller. Det innebär att du kör i ett hårdare tempo under en kortare sträcka följt av vila. Syftet med intervaller är att du utmanar kroppen på ett nytt sätt genom att du orkar hålla ett högre tempo än det du brukar.

Hur kan ett intervallpass se ut?

Intervaller är ett väldigt effektivt träningsform för att träna upp sin kondition på. Innan du kör igång med intervallerna är det viktigt att du värmer upp med t.ex 10 minuter jogg i ett lugnt tempo.

Intervallerna kan förslagsvis vara en stege där du startar med att först springa 3 min i ett något högre tempo än den fart du kommer att hålla på Midnattslopet. Du tar sedan en minut vila. Du springer sedan en 2 minutare med något högre tempo, vilar en minut och avslutar med en kort intervall på en minut.

Denna stege kan du sedan upprepa i 2-3 omgångar med 3 minuter seriepaus. Avsluta med att jogga i ett lugnt tempo i cirka 5-10 minuter.

Vad ska jag göra om jag inte hinner träna?

Tänk på att alla träning som du kan få in är bättre än ingen träning. Det är bättre att jogga en kort långsam runda än att du inte gör något alls. Det är sedan inte någon idé att gräma dig för den träning du inte har gjort utan blicka framåt istället. Det är sedan större chans att träningen blir gjord om du också planerar in när du ska träna.

 

Så lägger du upp träningen

På vår sida om träningsupplägg kan du läsa mer tips från Runacademy hur du kan lägga upp träningen för att lyckas med Midnattsloppet.

Våra tips om träningsupplägg

Mer tips och råd av Runacademy

Just nu får du som springer Midnattsloppet 50% rabatt på Runacademys medlemssida. På deras medlemssida hittar du träningsprogram, en träningsbank med massa olika pass samt många fler tips och råd. För att få rabatten använder du rabattkod: Midnattsloppet när du blir medlem. Här kan du läsa mer om hur du blir medlem.

Bli medlem på runacademy.se

Runacademys medlemssida får du tillgång till personligt anpassade träningsprogram baserat på din målsättning, en träningsbank med flera hundra olika pass samt fler träningstips och råd.

Visste du att Runacademy även arrangerar löpargrupper?

Runacademy har löpargrupper på över 50 orter i Sverige. Här kan du läsa mer om Runacademys löpargrupper.

Löpargrupper på runacademy.se

Huvudpartner