Tillsammans med Runacademy ger vi svar på de vanligaste frågorna till dig som vill komma igång med löpningen! Löpning är hur kul som helst och med våra tips får du hjälp att undvika de vanligaste misstagen som man kan göra när man vill börja springa.

Med en god start kan du sikta dig in på att nå dina målsättningar, ha riktigt kul på vägen och som belöning njuta av ett fantastiskt Midnattslopp med en härligt stämningsfull målgång! 

Hur ska jag börja?

Vad kul att du vill börja springa. Tänk på att det i början inte behöver vara så långt och jobbigt. Ansträng dig inte mer än att du blir sugen på att springa ett till pass. Ett av de vanligaste felen är att man går ut alldeles för hårt och på så sätt blir avsträckt. I början behöver det inte vara så jobbigt utan börja gärna med att varva gång med jogg. 

Hur långt behöver ett pass vara?

Till en början behöver du inte springa särskilt långt utan det viktiga är att du kommer ut. Du kan gärna starta med att i en promenad lägga in några löpsteg. En bra start kan vara att jogga 1 minut följt av 1 minut gång  och att du upprepar det i 10 omgångar. 

När det känns lätt att jogga i en minut kan du öka längden med 10 sekunder för varje intervall samtidigt som du minskar promenadtiden med 10 sekunder. Upprepa det för  varje löptur så kommer du snart att orka springa i 20 minuter utan att stanna.

Hur ofta ska jag springa?

Det räcker att du till en början försöker att ta dig ut 2 gånger i veckan. Kombinera sedan gärna löpningen med åtminstone ett styrkepass. Styrkan är viktigt för att du ska stärka upp kroppen för att undvika skador men också för att orka hålla ett bättre löpsteg. 

Hur gör jag för att det ska kännas lättare?

Har du aldrig sprungit så kommer det ta ett tag innan det känns så där lätt så du flyger fram. Det är tungt för alla som börjar att springa. Det gäller att därför ha tålamod. Stressa sedan inte upp dig i något tempo utan spring gärna lite saktare så kommer det att kännas lättare.

Försök även att tänka på att springa med en ståtlig hållning samtidigt som du kortar ner stegen och försöker landa under kroppen. På så sätt kommer det att bli något lättare.

Så lägger du upp träningen

På vår sida om träningsupplägg kan du läsa mer tips från Runacademy hur du kan lägga upp träningen för att lyckas med Midnattsloppet.

Våra tips om träningsupplägg

Mer tips och råd av Runacademy

Just nu får du som springer Midnattsloppet 50% rabatt på Runacademys medlemssida. På deras medlemssida hittar du träningsprogram, en träningsbank med massa olika pass samt många fler tips och råd. För att få rabatten använder du rabattkod: Midnattsloppet när du blir medlem. Här kan du läsa mer om hur du blir medlem.

Bli medlem på runacademy.se

Runacademys medlemssida får du tillgång till personligt anpassade träningsprogram baserat på din målsättning, en träningsbank med flera hundra olika pass samt fler träningstips och råd.

Visste du att Runacademy även arrangerar löpargrupper?

Runacademy har löpargrupper på över 50 orter i Sverige. Här kan du läsa mer om Runacademys löpargrupper.

Löpargrupper på runacademy.se

 

Huvudpartner