ATT BÖRJA
Det första löppasset blir för många en mardröm, men så ska det inte vara. Att börja löpträna eller återuppta löpningen efter ett långt uppehåll kan vara rejält jobbigt. Att ha sprungit mycket tidigare är inte till mycket hjälp. Och många som tränar någon annan konditionsform blir obehagligt överraskade när benen mjuknar redan efter fem minuter löpning. Lösningen? Sänk farten och ta regelbundna gång pauser. Det minskar olustkänslorna och tröttheten. Om du pressar dig för hårt kommer du snart ge upp. De följande råden hjälper dig att börja på rätt nivå.
BÖRJA MED PROMENADER
Förbered din löpträning med 30 minuter snabb promenad tre gånger i vecken under de 2–3 första veckorna. Det väcker musklerna och förbättrar din blodcirkulation och syresättning.
FORTSÄTT MED GÅ/LÖP-METODEN
Nu är det dags att börja springa – men med regelbundna gångpauser. De hjälper dig att hämta andan och skyddar dina muskler och leder. Gångpauser är därför viktiga även för löpare som nyligen börjat springa igen efter ett skadeupphåll.
FOKUSERA PÅ TID – INTE DISTANS
Löpare gillar att logga kilometer, men nu är inte antalet kilometer det viktiga utan tiden du är ute. Med tid som mål i stället för fart och distans blir det lättare att anpassa farten och gångpauserna.
TRE ÄR ETT NYCKELTAL
Människor som inte tränar regelbundet lägger oftare av. Se därför till att komma ut åtminstone tre gånger i veckan. Att ha kontinuitet i träningen är A och O för din träningsutveckling – och för ditt mentala välbefinnande.
DET NIONDE TRÄNINGSPASSET
Slutet av vecka tre brukar vara en vänpunkt för många nybörjare. Ämningsomsättningen har ökat något, du har mer energi och har kanske också passat på att förbättra dina matvanor. Det är härligt,
men för att inte bli understimulerad behöver du ett nytt träningsmål att sikta på, till exempel färre, alternativt kortare, gångpasuer eller en lite längre runda. Men återigen: Skynda långsamt! Träningsut vecklingen ska ske kontrollerat och successivt
HITTA DIN FART
Många nybörjare förstår inte vad ett bekvämt tempo innebär utan pressar sig för hårt, ger upp träningen eller blir skadade. Här följer några definitoner av ett skönt löptempo:
1. Ett kilometertempo som är 1–2 minuter långsam mare än din snabbaste kilometertid.
2. Ett tempo som visar 65 % av maxpulsen på din pulsklocka.
3. Ett tempo som tillåter dig att prata med en löparkompis. Lyssna på din andhämtning – den ska vara jämn och lätt ansträngd – och testa att uttala ett par meningar även om du är ensam. Funkar det har du hittat rätt.