FAQ digitala Midnattsloppet

På den här sidan hittar du FAQ-alla frågor/svar för Digitala Midnattsloppet 2021. Vi har vi samlat all info du behöver för att anmäla dig/frågor kring anmälan, löparvärd, hämta ut din deltagartröja/medalj, diplom och jubilarer samt tidtagning/resultat . Då virtuella lopp är ett nytt koncept för oss och säkert även för många av er, så kommer vi att uppdatera innehållet löpande så håll gärna utkik här om du vill uppdatera dig med vad som händer.

#IN I KAKLET

Hur laddar man bäst? Med pasta. Har du andra frågor om loppet? Här får du svar!

Anmälan

 • Åldersgräns

  Midnattsloppet 10 km och 5 km är öppet för löpare från det år man fyller 14 år. Tillsammans med en vuxen får man på 5 km delta från det år man fyller 12 år.

 • Anmälan – så här gör du

  Anmälan till Digitala Midnattsloppet görs i vår anmälningsportal, där du väljer klass 10 eller 5 km. Du väljer också storlek på din deltagartröja samt i vilken Stadiumbutik du vill hämta ut din tröja och medalj. (Medaljen är valfri och kan väljas bort vid anmälan.)

  När du har gjort en anmälan så får du en bekräftelse på mail och torsdag 5 augusti får du ett startbevis med information om hur du laddar ned appen. Anmäler du dig efter det datumet skickas startbeviset löpande så fort vi hanterat din anmälan.

  OBS! När du hämtar ut din tröja och medalj måste du ha med dig ditt Startbevis (utskrivet eller uppvisat i mobilen). Det kommer alltså INTE att räcka med enbart legitimation.

  TILL ANMÄLAN

 • Är min anmälan registrerad?

  En anmälan registreras direkt i systemet. Dagen efter en anmälan ska du kunna hitta din anmälan i startlistan om din anmälan registrerats korrekt.

 • Årets tröja

  När pandemin slog till hade vi fyllt upp lagret med 45 000 Midnattsloppströjor, precis som vi brukar. När vi tvingades ställa om till ett digitalt lopp fick vi ca 25 000 tröjor kvar på hyllan. Hur gör vi nu? Jo! Vi återbrukar dem under 2021 års digitala lopp för att spara på resurser! Då är vi alla med och bidrar till något bra, och alla får en återbrukad tröja som man kan vara stolt över. Det öppnar också upp för ett regnbågsfärgat lopp där man springer i vilken Midnattsloppströja man vill. Vi vet att många av er redan har en eller flera tröjor så i år uppmanar vi er att leta fram just er älsklingströja i garderoben. Digitala Midnattsloppet 2021 kommer att bli ett färgsprakande lopp med tröjor från ett helt decennium.

  Det innebär att du kommer att få en 2020 års tröja. Vi har därför sänkt årets deltagaravgift med 50 kr till 225:- för 5&10 km, till 145:- för Glada och Lilla och 95:- för Minimil. (2020 var deltagaravgiften 275:-, 195:- och 150:-)

 • Ge bort en startplats i present

  Det går alldeles utmärkt att ge bort en startplats. Det gör du genom att köpa en värdekod via vår anmälningssida.

 • Hur anmäler jag att springa med en löparvärd?

  Du köper till produkten löparvärd i samband med din anmälan.

 • Jag har inte fått mitt startbevis?

  Ditt startbevis skickas ut till din mail efter att din anmälan är genomförd och bekräftad. Hittar du det inte i din inbox så kolla om det hamnat i din skräppost. Kontakta oss info@midnattsloppet.com om du inte hittar Startbeviset i din mail, så hjälper vi dig att få ett nytt.

 • Kan jag anmäla fler samtidigt?

  Ja, du kan anmäla fler deltagare i samma köp. När du har fyllt i alla dina uppgifter och innan du ska bekräfta din anmälan klickar du på ”Lägg till en ny anmälan”. Därefter fyller du i uppgifterna för den du vill anmäla innan du bekräftar och betalar alla anmälningar på en gång.

 • Kan jag byta Stadiumbutik?

  Om du vill ändra utdelningsbutik så går det bra att göra fram till den 14 juni. Kontakta då info@midnattsloppet.com så hjälper vi dig med din ändring.

 • Kan jag delta från ett annat land?

  Du kan delta från andra länder än Sverige. För att få din tröja/medalj hemskickad tillkommer en portokostnad på 90 kr och en ev tullavgift. För att du ska hinna få din tröja till den 14 augusti behöver bokningen vara gjord senast 26 juli.

  OBS! Appen med speaker kommer att vara på svenska, precis som under ordinarie Midnattsloppet.

 • Kan jag få min tröja/medalj hemskickad?

  Om du inte har möjlighet att ta dig till en av Stadiumbutikerna kan du mot en portoavgift på 60 kr få din tröja/medalj hemskickad. Du väljer detta när du gör din anmälan till loppet. Sista dag att välja hemleverans av tröjan är 24/8 kl 14.00. Det tar ca 2 arbetsdagar att skicka tröjan.

 • När är sista anmälningsdag

  Anmälan är öppen så länge du hinner hämta din tröja i vald Stadium-butik den 29/8 och senast kl 18.00.

 • När kan jag springa Digitala Midnattsloppet?

  Första start i Digitala Midnattsloppet är den 14 augusti kl 12.30. Löparfesten pågår t.o.m. den 29 augusti och du kan springa vilken dag/tid du vill under den perioden. Sista målgång för loppet är 29 augusti kl 23.59.

 • Överlåtelse av startplats

  Om du vill överlåta din anmälan så går det bra mot ett tillägg på 100 kr. Fram till den 14 juni går det också att ändra tröjstorlek och Stadiumbutik på den person som tar över din anmälan. Efter det så kommer den person som tar över din anmälan att hämta i din valda Stadiumbutik och springa i den storlek som du har valt. Kontakta info@midnattsloppet.com för mer information om hur du går tillväga för att byta.

 • Så får du ditt startbevis

  När du har gjort en anmälan så får du en bekräftelse på din anmälan och den 5 augusti skickar vi ut ett startbevis till dig med information hur du laddar ned appen. Startbeviset skickas till den adress du uppgav vid anmälan. Anmäler du dig efter det skickas startbeviset löpande så fort vi hanterat din anmälan vilket kan ta upp till 24 timmar.

 • Startavgift och vad som ingår

  Förutom att du får en helt unik Midnattsloppsupplevelse via vår app tillsammans med tidtagning/tracking få du även fjolårets deltagartröja från adidas, medalj och ett digitalt diplom. Medaljen är valfri och kan vid anmälan väljas bort.

  Startavgift 5 och 10 km: 225 kr.

Tidtagning & Resultat

 • Finns det någon maxtid?

  Nej, men loppet är anpassat utefter att du springer/lufsar i max 90 min.

 • Hur får jag min tid?

  Tidtagningen börjar när du tryckt på ”Starta Tracking” och nedräkningen kommit till 0. Nedräkningen är 10 sek.

  Du kan följa distansen via appen samt att du får info i dina hörlurar när du passerar dina km-markeringar och när du går i mål. En pushnotis kommer skickas till dig (om du tillåter appen att skicka push notiser) och alla du följer vid följande punkter: 1. När har startat, 2. När du nått halva vägen. 3. När du gått i mål.

  Sluta inte att springa loppet förrän appen har nått vald distans på 5 eller 10 km. Det är appens distans som ditt resultat och tid kommer att baseras på.

 • Registrera resultat manuellt

  Du som vill registrera din tid manuellt kan göra det via vår resultatsida. Sök upp ditt namn i resultatlistan och logga in där genom att klicka på ditt namn och sen den gröna knappen ”logga in för manuell tidsregistrering”. Inloggningsuppgifterna är samma som till appen och du hittar dem på ditt startbevis.

  Här reggar du ditt resultat.

 • Resultat

  Resultaten sparas som vanligt efter genomfört arrangemang till vår resultatdatabas. Efter loppet läggs resultaten upp på vår resultatsida.

Tröjan & Medaljen

 • Årets tröja

  När pandemin slog till hade vi fyllt upp lagret med 45 000 Midnattsloppströjor, precis som vi brukar. När vi tvingades ställa om till ett digitalt lopp fick vi ca 25 000 tröjor kvar på hyllan. Hur gör vi nu? Jo! Vi återbrukar dem under 2021 års digitala lopp för att spara på resurser! Då är vi alla med och bidrar till något bra, och alla får en återbrukad tröja som man kan vara stolt över. Det öppnar också upp för ett regnbågsfärgat lopp där man springer i vilken Midnattsloppströja man vill. Vi vet att många av er redan har en eller flera tröjor så i år uppmanar vi er att leta fram just er älsklingströja i garderoben. Digitala Midnattsloppet 2021 kommer att bli ett färgsprakande lopp med tröjor från ett helt decennium.

  Det innebär att du kommer att få en 2020 års tröja. Vi har därför sänkt årets deltagaravgift med 50 kr till 225:- för 5&10 km, till 145:- för Glada och Lilla och 95:- för Minimil. (2020 var deltagaravgiften 275:-, 195:- och 150:-)

 • Kan jag byta tröjstorlek?

  Ja i mån av tillgång. Det måste dock göras innan den 14 juni då vi packar era tröjor.

 • Kan någon annan hämta min tröja/medalj?

  Har du inte möjlighet att hämta själv går det bra att skicka någon annan. Den personen behöver kunna visa upp ditt startbevis för att få ut din deltagartröja och ev medalj.

 • När kan jag hämta min tröja/medalj?

  Du hämtar din tröja/medalj på vald Stadium butiks skoavdelning mellan den 9-29 augusti under butikens ordinarie öppettider.

 • Så hämtar du ut din tröja/medalj

  Du hämtar din tröja och eventuella medalj på vald Stadium butiks skoavdelning mellan den 9-29 augusti under butikens ordinarie öppettider. OBS! Du behöver ha med dig ditt eller din kompis startbevis att visa upp i samband med utdelningen.

Jubilarer & Diplom

 • 5-års diplom

  Du som gör ditt femte Midnattslopp får ett jubileumsdiplom hemskickat några veckor efter loppet. Vi bjuder på diplomet som tack för att du varit en viktig del av Midnattsloppsfesten i fem år!

 • Diplom

  Alla som genomfört Digitala Midnattsloppet kommer efter 14 dagar att kunna ladda ned ett digitalt diplom och printa ut hemma. Diplomet hittar du då i “Resultatarkivet”. Det går även bra att beställa ett diplom i samband med anmälan mot en kostnad och få det hemskickat, ca 21 dagar efter loppets avslutande.

 • Hur går det med min historik?

  Vi räknar årets upplaga med Digitala Midnattsloppet som ett vanligt år i historiken. Om du t ex ska springa ditt 5:e Midnattslopp i år och genomför Digitala Midnattsloppet kommer du att få ditt 5-års diplom skickat hem till dig efter loppet.

  Alla som deltar i årets Digitala Midnattsloppet får en medalj och ett digitalt diplom. Medaljen är valbar och kan väljas bort vid anmälan.

 • Jubilarer

  Är du en av dem som har satt färg på Midnattsloppet under många år? Då vill vi såklart hylla dig lite extra.

  Du som gör ditt 10:e,15:e, 20:e, 25:e, 30:e eller 35:e lopp kommer att få din medalj eller ditt specialpris hemskickat till dig några veckor efter genomfört lopp.

Midnattslopps-appen

 • Är Midnattslopps-appen uppdaterad?

  Ja, det är den. Och vi skall dessutom köra ett testlopp för ett antal 100 personer i slutet av våren för att fila på de sista detaljerna och upptäcka de sista ev buggarna.

 • Checklista! Att tänka på för att tidtagning/ljudfiler ska fungera

  ATT TÄNKA PÅ FÖR ATT TIDTAGNING/LJUDFILER SKA FUNGERA:

  1. OM du haft appen installerad från förra året. Radera den innan du laddar hem den nya versionen. Håll utskik efter uppdateringar dagarna innan du skall starta så att du har den senaste versionen installerad när du springer. Springer du Lilla/Glada Midnattsloppet? Ladda ner ljudfilerna igen om du gjort det innan den 10 augusti.

  2. Ladda hem appen från länkarna APPSTORE eller Google Play.

  3. För dig med Android: Se till att energisparläget för appen är avstängt. Annars kommer inte appen fungera korrekt och ljudfilerna kommer inte spelas enligt plan. Klicka här för att komma till instruktioner

  4. För att ta del av ljudupplevelsen, undvik att använda andra appar som spelar ljud under loppets gång (t.ex. Spotify).

  5. Se till att ha BRA 4G/3G täckning när du springer och allra viktigast när du startar loppet. OBS! Tryck igång loppet när du är utomhus. Ha gärna mobilen i hållare på armen eller i handen.

  6. När du trycker Starta Tracking startar en 10 sekunders nedräkning innan löptiden börjar. För dig med Android! Se till att skärmen är tänd under nedräkningen.

  7. Se till att batteriet är fulladdat innan du startar.

  8. Läs gärna mer kring appen samt hur du får den bästa upplevelsen av loppet HÄR.

 • Energi-inställningar Android – Digitala Midnattsloppet

  Android Smartphones

  De förvalda inställningarna i Android smartphones kan tyvärr innebära en otillfredsställande upplevelse av tracking-funktionen. Särskilt då inhämtning av GPS-data kan stängas av när appen används i bakgrunden på grund av energioptimerings-inställningar. I sådana fall kan det verka som att trackingen först fungerar korrekt, men efter några minuter så blir den opålitlig.

  Generellt så ska appen ”Midnattsloppet” sättas som undantagen från sådana optimeringar (i systeminställningar) och/eller adderas till en undantaglista för energispar-inställningar. Tyvärr så varierar dessa inställningar beroende på tillverkare av telefon.

  I följande lista kan du hitta information för några av de vanligaste telefonerna. Mer detaljerad information går även att hitta på webbsidan dontkillmyapp.com.

  Google

  Som t.ex. Pixel 2, Pixel 4: speciellt från och med Android version 10 och senare finns det inte några problem rapporterade.
  HTC
  Inställningar -> Batteri -> Batterioptimering -> Inte optimerat -> Alla program -> ”Midnattsloppet” -> Optimera inte -> Klart.
  Fler detaljer om HTC: dontkillmyapp.com/htc

  Huawei

  Lägg till ”Midnattsloppet” till ”skyddade appar” i dina telefoninställningar och avvaktivera energioptimering eller batterisparlägen.
  Fler detaljer om Huawei: dontkillmyapp.com/huawei

  Android 9

  Inställningar -> Appar -> Appar -> ”Midnattsloppet”
  Appstart -> Inställningar som i denna screenshot:

   

  Några Huawei modeller med kända tracking-problem

  Android 6
  Huawei Nova, Nova+
  Huawei P8, P8 Lite
  Huawei G7, G7 Plus
  Huawei Mate 7, Mate S
  Huawei Honor 7, 6, 6 Plus
  Honor 7, 6, 6 Plus, 4C
  Android 7
  Huawei Mate 9, 8
  Huawei P9, P9 Plus, P9 Lite
  Honor 8
  LG
  Inställningar -> Batteri & Energisparläge -> Batterianvändning -> Ignorera optimering -> avaktivera optimering för ”Midnattsloppet”.

  Motorola

  Inställningar -> Batteri -> klicka på menyn till höger -> Batterioptimering -> Inte optimerad -> Alla Appar -> ”Midnattsloppet” -> Optimera inte.

  OnePlus

  Inställningar -> Batteri -> Batterioptimering -> öppna dropdown-menyn -> välj „Alla appar“ -> ”Midnattsloppet” -> Optimera inte.
  Fler detaljer om OnePlus: dontkillmyapp.com/oneplus

  Samsung

  Energisparläge måste avaktiveras under Inställningar → Batteri → Kraftläge.
  Inställningar -> Appar -> klicka på menyn uppe till höger -> Särskild åtkomst -> Optimera batterianvändning -> Alla Appar -> avaktivera för ”Midnattsloppet”.
  Fler detaljer om Samsung: dontkillmyapp.com/samsung

  Sony

  Inställningar -> Batteri -> klicka på menysymbolen uppe till höger -> Batteri-optimering/Exkludera från STAMINA-läge -> Appar -> ”Midnattsloppet”.
  Xiaomi (MIUI OS)
  Inställningar -> Ytterligare Inställningar-> Batteri & Prestanda -> Appar -> ”Midnattsloppet”.
  Inställningar -> Ytterligare Inställningar-> Plats -> sätt läget till „hög precision“ och tillåt tillgång till plats

 • Följa en löpare/låt någon följa ditt lopp

  Du kan antingen följa en löpare via appen eller via startlistan här på hemsidan.

  För att följa en löpare via appen:
  För att följa en löpare laddar du ned Midnattsloppet appen via appstore för IOS, Apple eller Google Play för Android. Sök “Midnattsloppet”. Du behöver inte logga in på appen om du själv inte deltar i loppet och bara vill följa en löpare.

  1. Gå till ”Resultat och Favoriter”.
  2. Sök deltagaren via efternamn eller startnummer.
  3. Favoritmarkera deltagaren genom att tryck på plus-ikonen bredvid dennes namn.
  4. När du får frågan om att ”tillåta push notiser” klickar du på godkänn om du vill få notis om när dina favoriter startar, efter halva sträckan samt vid målgång.

  För att följa en löpare via midnattsloppet.com/resultat/
  1. Gå till ”Resultat och Favoriter”.
  2. Sök deltagaren via efternamn eller startnummer.
  3. Favoritmarkera deltagaren genom att tryck på plus-ikonen bredvid dennes namn.

 • Går det att använda fler appar parallellt?

  Med erfarenheten från förra året rekommenderar vi dig att enbart använda vår app under loppet. För att ta del av ljudupplevelsen, undvik att använda andra appar som spelar ljud under loppets gång (t.ex. Spotify).

  Ljudupplevelser och tidtagning bygger på att ni använder vår app och om ni mjutar ljudet i Midnattsloppet-appen missar du röstindikationen med dina km-angivelser och när du gått i mål.

 • Hur du laddar hem appen

  Appen laddar du hem till din mobil via appstore för IOS, Apple eller Google Play för Android. Sök “Midnattsloppet”.

  Tänk på: För att du skall kunna använda appen behöver du för som har IPHONE har operativsystemet IOS11 eller senare. För dig med Android gäller Android 7.

 • Hur tar jag del av ljudupplevelserna?

  Se till så att du har läst igenom checklistan som står i ditt startbevis eller spana in den här!

  För att kunna lyssna utan störningar måste ljudfilerna ha laddats ner innan loppet. Du gör detta på följande sida i appen: ”Starta mitt lopp/logga in –> ”ljudupplevelser”. Vi föreslår att du använder WIFI- uppkoppling när du laddar ner.

  För att ta del av ljudupplevelsen, undvik att använda andra appar som spelar ljud under loppets gång (t.ex. Spotify).

 • Kan jag muta ljudet?

  Ja, det kan du men var då extra observant på att hålla koll på hur långt du sprungit genom deltagarappen. Ljudupplevelser och tidtagning bygger på att du använder vår app och om du mutar ljudet i Midnattsloppet-appen missar du röstindikationen med dina km-angivelser och när du gått i mål.

 • Kan jag springa på ett löpband?

  Nej, det är inget vi rekommenderar. Appen kommer inte fungera då den använder GPS – positionering.

 • När har jag gått i mål?

  Har du hörlurarna i kommer du få en ”målsignal”, i annat fall behöver du hålla koll på distansen i deltagarappen. Sluta inte att springa loppet förrän appen har nått vald distans på 5 eller 10 km. Det är appens distans som ditt resultat och tid kommer att baseras på.

 • Så loggar du in på appen och startar loppet

  Ladda hem appen via appstore för IOS, Apple eller Google Play för Android. Sök “Midnattsloppet”.

  Du loggar in med ditt efternamn och registrerings ID. Dina inlogningsuppgifter hittar du i ditt startbevis.

  Välj ”mitt lopp”—> logga in.

  För att springa loppet klickar du på ”Start Tracking”! Då startar en 10 sekunder lång nedräkning innan lopptiden drar igång.

 • Uppsnack, uppvärmning och förpepp

  Uppsnack:
  Ta del av uppsnacket med bl a intervjuer med artister, information inför loppet, kuriosa om Midnattsloppet och allt du behöver känna till inför årets stora löparfest!

  Uppvärmning:
  Runacademy ger dig en ca 4 min lång uppvärmning inför loppet. Tips är att du startar den 10-15 min innan du startar loppet i appen.

  Förpepp:
  Vad vore Midnattsloppet utan allsång med ”Just idag är jag stark” och löpareden? Så känn in stämningen och föreställ dig tusentals andra löpare runt omkring dig när du nu sjunger ut i allsången och räcker armarna mot skyn i Midnattsloppets egna löpared. Sen är det bara att klicka på ”Starta Tracking” och ge dig av i ditt Digitala Midnattsloppet.

  När du klickar på Starta Tracking går nedräkningen igång , den är 10 sekunder lång.

Huvudpartner