Har du som mål att klara av 5 km? Tillsammans med Runacademy ger vi svar på de vanligaste frågorna till dig som har målet att springa 5 km under Midnattsloppet.

Med hjälp av våra tips kan du själv lägga upp din träning enligt dina egna målsättningar, eller så kan du följa ett av de träningsprogram Runacademy tagit fram.

Det viktigaste är att du får den hjälp du behöver och kan göra ditt bästa lopp.  Kom ihåg att även i träningen ha kul på vägen och som belöning njuta av ett fantastiskt Midnattslopp!

 

När måste jag komma igång med träningen för att klara 5 kilometer?

Att klara springa fem kilometer är ett mål som de flesta kan klara av. För att orka springa hela vägen utan att gå så behöver du  ändå träna en del inför loppet.

Vi rekommenderar att du åtminstone börjar att träna 4-6 veckor inför loppet men ju tidigare du börjar desto mer förberedd kommer du att vara.

Hur ofta behöver jag träna?

Det viktigaste för att klara av Midnattsloppet med en god känsla är att få till en regelbundenhet i sin träning. Det är därför bättre att du är realtistisk i din träningsmängd.

Det är inte så lyckat att bara träna hårt i någon vecka följt av flera vecka utan någon träning alls. Ett bra riktmärke är att försöka få till i alla fall 2-3 pass i veckan och att försöka hålla det under varje vecka.

Vad ska jag träna för typ av pass?

Om du är helt ny på löpning så gäller det att i första hand vänja kroppen vid att springa. En bra start är därför att varva gång med lätt jogg så kroppen hinner vänja sig successivt. Om du går på för hårt när kroppen inte är van så är risken stor att du blir skadad.  Det gäller att därför lyssna på kroppen och att öka träningen successivt.

En bra start kan vara att jogga 1 minut följt av 1 minut gång  och att du upprepar det i 10 omgångar.  Om du har tränat en del tidigare kan du köra ett liknande upplägg men att du istället för att enbart joggar håller ett högre tempo. Det är viktigt att du då värmer upp ordentligt innan du kör igång med dessa intervaller.

Hur långt behöver jag springa på träning?

För att klara av ett 5 kilometers lopp för första gången så behöver du inte springa några längre pass på träning. Det räcker att du är ute i ungefär 30 minuter och gärna varvar gång med lite jogg.

Vill du klara av loppet utan att stanna så är det en fördel om du inför loppet har klarat av att jogga 20-30 minuter i ett prattempo utan att stanna innan det är dags för loppet.

Har du tränat en del tidigare och har sambitioner om att prestera så är det däremot en fördel att på träning springa längre pass på uppåt 10-12km för att 5 km ska kännas lättare.

 

Vad ska jag göra om jag inte hinner träna?

Tänk på att alla träning som du kan få in är bättre än ingen träning. Det är bättre att jogga en kort långsam runda än att du inte gör något alls. Det är sedan inte någon idé att gräma dig för den träning du inte har gjort utan blicka framåt istället. Det är sedan större chans att träningen blir gjord om du också planerar in när du ska träna.

Så lägger du upp träningen

På vår sida om träningsupplägg kan du läsa mer tips från Runacademy hur du kan lägga upp träningen för att lyckas med Midnattsloppet.

Våra tips om träningsupplägg

Mer tips och råd av Runacademy

Just nu får du som springer Midnattsloppet 50% rabatt på Runacademys medlemssida. På deras medlemssida hittar du träningsprogram, en träningsbank med massa olika pass samt många fler tips och råd. För att få rabatten använder du rabattkod: Midnattsloppet när du blir medlem. Här kan du läsa mer om hur du blir medlem.

Bli medlem på runacademy.se

Runacademys medlemssida får du tillgång till personligt anpassade träningsprogram baserat på din målsättning, en träningsbank med flera hundra olika pass samt fler träningstips och råd.

Visste du att Runacademy även arrangerar löpargrupper?

Runacademy har löpargrupper på över 50 orter i Sverige. Här kan du läsa mer om Runacademys löpargrupper.

Löpargrupper på runacademy.se

Huvudpartner