Vi som arbetar på Access Rehab är alla specialister på muskel- och ledbesvär.

Här arbetar naprapater, fysioterapeuter, kiropraktorer, idrottsmassörer och personliga tränare med att dagligen ta emot alla typer av patienter med smärt- och överbelastingsproblematik.

IMG_0115 (3)

Råd vid lättare skador

STUKNING – Det direkta omhändertagandet har stor betydelse för läkningen se POLICE (skydda, belasta rätt, kyla, tryck, högläge). Se till skadans omfattning. Är vristen svullen? Hur lång tid innan tävlingen uppstod skadan? Gör det ont under tiden man springer eller kom-mer smärtan efteråt? Rådfråga en terapeut. Hemmarehab: balans- platta, knögla ihop en tidningssida med tårna, tåhävningar.

SKRUBBSÅR EFTER FALL – Stoppa blodflödet och känn efter och bestäm själv om det är en bra idé att springa.

KNÄSMÄRTA – Börja med att förändra löpsteget, spring bredare eller med kortare steg, minskar inte smärtan så avstå från att springa. Rådfråga alltid en terapeut, anske går det att tejpa knät eller använda ett knäskydd för ökad support och förändring av smärtan. 

HÄLSPORRE – dvs smärta under foten, bak mot hälen. Kan bero på överbelastning/överansträngning. Har du genomfört någon större förändring i din träning på sistone. Ingen bra idé att springa med en hälsporre. Tillståndet kan komma att förvärras. Tejpning kan dock hjälpa om man känner att man vill ge loppet en chans.

SKAVSÅR – Använd inte nya skor!! ”Spring in” skorna. Om du springer mycket rekommenderar vi att ha fler par skor att variera mellan för att minska risken för förslitningsskador.

SMÄRTA UNDER LOPPET – Experimentera: korta löpsteget, stanna och stretcha/massera, spring långsammare/gå – något som fung- erar? Annars finns sjukvårdare längs banan.

LÄS MER

Om du blir sjuk innan loppet

FEBER – Spring inte. Kroppen har fullt upp med att ta hand om infektionen.

ONT I HALS OCH ÖRON – Spring inte.

SNUVIG – Helt ok att springa så länge kroppen känns ok i övrigt. Hur väl känner du din kropp? Var går gränsen?

ANTIINFLAMMATORISKA PREPARAT – Vi rekommenderar inte att dämpa smärta/inflammation med den här typen av läkemedel då risken för ökad smärta efter loppet, överbelastning eller nya skador är stor. Kroppens smärtsystem finns av en anledning och bör inte ”stängas av”. Ta därför inte antiinflammatoriska mediciner, t ex Voltaren, Ipren etc. dygnet före Midnattsloppet då dessa preparat också kan störa kroppens vätskebalans. Du bör inte ta dem direkt efter loppet heller.

LÄS MER

Tips i samband med loppet

VÄTSKA OCH VÄDER – Hur är kvällens förhållanden? Är det varmt eller regn och snålblåst? Om man dricker för lite under ett långlopp, speciellt om det är varmare än normalt, löper man risk att bli uttorkad vilket minskar prestationsförmågan. Om det istället är kyligt väder är det en bra idé att ta en jacka för att slippa bli nerkyld, framför allt i fållan.

UNDER LOPPET – Om du känner dig dålig eller får andra symtom t.ex. att svettningen upphör och du får kall hud, tungt att andas, illamående, kräkningar eller obehagskänsla/smärtor i bröstet så bryt omedelbart! Om du inte blir bättre på 5-10 min efter du brutit, sök kontakt med sjukvården.

HUR ÄR DAGSFORMEN? – Lyssna på kroppen. Hur har uppladdningen gått? Har du ätit ordentligt så du har tillräcklig energi för loppet?

LÖPMILJÖ –  I ett lopp som detta är det mycket folk och många ben som skymmer. Loppet går i stadsmiljö så se upp för trottoarkanter, slängda pappmuggar, gropar i asfalten etc.

STUKNING – Det direkta omhändertagandet har stor betydelse för läkningen se POLICE (skydda, belasta rätt, kyla, tryck, högläge). Se till skadans omfattning. Är vristen svullen? Hur lång tid innan tävlingen uppstod skadan? 

LÄS MER

1. Främre knäsmärta

Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS ) är en främre knäsmärta innanför eller diffus smärta runt knäskålen. Den uppstår då leden mellan knäskålen och lårbenet överbelastas.

Läs mer 

2. Hälsenesmärta

Smärtor i hälsenan förekommer vanligen bland idrottare och kan ha en rad olika uppkomstmekanismer. Smärtan sitter vanligen 5-7 cm upp från hälen och känns kraftigare vid aktivitet.

Läs mer 

3. Hälsporre

Hälsporre kan ge dig en kraftig smärta under hälen, i framkant av hälen eller på insidan av hälen, när du går eller står och beror på en liten skada där den sena som går under foten från tårna fäster in i hälen.

Läs mer

4. Benhinneinflammation (MTSS)

Benhinnebesvär kan uppstå vid överbelastning av musklerna i underbenet. Det är en vanlig skada som kan uppstå av en för snabb stegring, eller för intensiv, träning.

Läs mer

5. Höftsmärta

Smärta i och runt höften är ett vanligt problem som kan visa sig på flera olika sätt. Allt från en liten stelhet efter ett löppass till kraftig värk som gör det svårt att gå.

Läs mer

6. Löparknä

Löparknä är en irritation och smärta på utsidan av knät, i höjd med knäleden, som uppstår i samband med löpning eller andra sporter som belastar fot, höft och knä.

Läs mer

7. Muskelbristning i vaden

En muskel är uppbyggd av många små muskelfibrer som drar ihop sig och sträcks ut växelvis när muskeln är i arbete. När muskeln utsätts för överbelastning kan det leda till en muskelbristning eller sträckning vilket betyder att en eller flera muskelfibrer går av.

Läs mer

 

Huvudpartner