Midnattsloppets historia

Midnattsloppet. Smaka på namnet. För alla som fått nöjet att uppleva Midnattsloppet som löpare eller publik, betyder det samba, karneval och löpfest. Det är knappt  man tror man befinner sig i Sverige den där sena kvällen varje år då loppet avgörs. En varm och skön huvudstad på sydligare breddgrader känns mer troligt.

Midnattsloppet genom åren

Här följer några utdrag ur loppets historia

2018

Årets tröjfärg var ljus limegrön

STOCKHOLM 18 AUGUSTI arrangerades Midnattsloppet i Stockholm för 37:e gången. Det var en dag med perfekt löpväder. Banan var den samma som för 2018. Loppet genomfördes på ett klanderfritt sätt där allt fungerade perfekt. Även i år blev det ett lyckat drag då Zinken levde upp under hela dagen från Minimil med start kl 12:30, till Glada och Lilla Midnattsloppet.

GÖTEBORG 25 AUGUSTI. Årets stora nyhet i Göteborg var att vi flyttade tillbaka in till stan, med start och mål inne på Ullevi. Ett koncept som vi tänker behålla och utveckla även under 2019.  

MALMÖ 1 SEPTEMBER. Malmö, en strålande sensommardag, varmt och vindstilla. Precis som tidigare år så var start och mål vid Stortorget mitt i centrala Malmö.

MIDNIGHT RUN HELSINGFORS 8 SEPTEMBER. Årets Midnight Run blev en torr upplevelse. Det blev ett bra arrangerat lopp och vi hoppas att nedgången av deltagare var tillfällig.

2017

Årets tröjfärg var laxrosa. 

STOCKHOLM 19 AUGUSTI arrangerades Midnattsloppet för 36:e gången. Det var en dag med perfekt löpväder. Banan var den samma fram till loppdagen då vi var tvungna att göra en mindre ändring vid Nytorget. Förra årets nyhet att flytta in Minimil på Zinken har nu blivit permanent. En stor nyhet 2017 var vi att startade ett nytt lopp, Glada Midnattsloppet för barn och vuxna med kognitiv funktionsnedsättning tillsammans med Resursteamet AB.

GÖTEBORG 26 AUGUSTI. Vädret var, även i år, av typisk göteborgskaraktär med regn och blåst. Förra året flyttade vi mål och start till Slottsskogsvallen, utfallet blev positivt så vi behöll Slottsskogsvallen för mål och start även 2017.

MALMÖ 2 SEPTEMBER. Om det var risigt väder i Göteborg så bjöd Malmö på en strålande sensommardag med varmt väder och det ovanliga för att vara Malmö även vindstilla. Precis som tidigare år så var start och mål vid Stortorget mitt i centrala Malmö.

MIDNIGHT RUN HELSINGFORS 9 SEPTEMBER. 2016 stod himlens portar stod på vid gavel och regnet fullkomligt öste ner hela kvällen. Skulle detta upprepa sig? Men vi hade tur, fram på eftermiddagen så klarnade det upp så årets Midnight Run blev en torr upplevelse.

2016

Årets tröjfärg var turkos.

MIDNATTSLOPPET STOCKHOLM 13 AUGUSTI. 2016 var ett stort jubileumsår för Midnattsloppet då loppet arrangerades för 35:e gången. Det var en dag med perfekt löpväder. Banan var återigen den samma och vi ser inga anledningar att ändra till 2017. Loppet genomfördes på ett klanderfritt sätt där allt fungerade perfekt. En stor nyhet i år gällde MiniMil som flyttades från Bysisparken in på Zinkensdamms IP. Ett lyckat drag då Zinken levde upp under hela dagen.

GÖTEBORG 20 AUGUSTI. Vädret var av typisk göteborgskaraktär med regn och blåst. Dramatik även veckan före loppet då platsen i Slottsskogen där vi har haft start och mål de senaste åren inte kunde användas då det efter Way Out West var rena lervällingen. Så hela Runners Corner fick med kort varsel flyttas till Slottsskogsvallen och banan fick dras om. Utfallet blev dock positivt.

MALMÖ 27 AUGUSTI. Om det var risigt väder i Göteborg så bjöd Malmö på en strålande sensommardag med varmt väder och det ovanliga för att vara Malmö även vindstilla. Precis som tidigare år så var start och mål vid Stortorget mitt i centrala Malmö.

MIDNIGHT RUN HELSINGFORS 3 SEPTEMBER. Om vädret var kanon i Malmö så var det raka motsatsen i Helsingfors. Himlens portar stod på vid gavel och regnet fullkomligt öste ner hela kvällen. Enligt uppgift kom det lika mycket regn denna dag som det normalt gör i hela september. Trots det dåliga vädret så blev det ett bra arrangerat lopp.

 

2015

Årets stora nyhet var att adidas klev in som huvudsponsor och därmed tog fram årets deltagartröja. Efter flera års ständig ökning av deltagare så minskade antalet. 38 000 anmälda i Stockholm, 11 000 i Göteborg, 5000 i Malmö och 11 000 i Helsingfors. Av våra fyra lopp var Helsingfors det lopp som ökade i antalet deltagare och slog nytt rekord.

Årets tröjfärg var blå.

Detta år genomfördes också välgörenhetsloppet ”Alla för alla” Stockholm och Göteborg. Alla startavgifter gick oavkortat till UNHCR. Totalt blev det 487 745 kr.

2014

Europarekord! Midnattsloppet Stockholm blev med drygt 42 000 anmälda Europas största 10 KM-lopp! Tillsammans med Midnattsloppen i Göteborg, Helsingfors och Malmö var det mer än 70 000 anmälda till loppen som för året hade en rosa deltagartröja.

2013

2013 var året då vi verkligen hade vädergudarna på vår sida. Fyra Midnattslopp på fyra helger mellan den 17:e augusti och 7:e september och alla genomfördes under perfekta väderförhållanden.

Återigen slogs det anmälningsrekord i Stockholm där 35 500 anmälda löpare kunde räknas in vilket betyder att vi nu är Stockholms största löplopp. För första gången i historien blev Lilla Midnattsloppet fulltecknat i förtid med 1800 anmälda. Även MiniMil genomfördes tidigare på dagen med 2300 anmälda knattar som kutade på Hornsgatan.

I Göteborg verkade de två senaste årens regnande ha påverkat anmälningstalet då vi inte nådde anmälningstaket men ändå kunde räkna in 14 000 anmälda löpare. En fantastisk vacker och ljummen sommarkväll bidrog till att stämningen var topp.

I Helsingfors slogs det anmälningsrekord då 10 000 var anmälda till Midnight Run. Även här vad vädret kanon och den finska huvudstaden levererade som vanligt då det gungade rejält på Senatstorget.

2013 var också året då vi välkomnade Malmö till Midnattsloppsfamiljen. Ordet succé känns inte som en överdrift då vi två veckor innan loppet fick stänga anmälan då vi gått i taket med 5300 anmälda löpare. På Stortorget i centrala Malmö var start och mål och torget förvandlades till ett neongrönt myller av sugna löpare.

Tröjfärgen för året var neongrön.

2012

Löparboomen fortsatte även under 2012 då våra tre lopp alla blev fullsatta i förtid. I Stockholm fick vi stänga redan den 4 maj med 30 000 anmälda löpare, detta trots att vi utökade med 6000 platser jämfört mot 2011! Göteborg stängdes den 25 juni och Helsingfors den 19 juli med 14- respektive 9000 anmälda.

Det var en mäktig syn att skåda den stora skaran som stod på Ringvägen den 18:e augusti för att starta i det 31:a Midnattsloppet. Vädret kunde knappast varit bättre! Tidigare under kvällen avgjordes också Minimil och Lilla Midnattsloppet som brukligt.

För löparna i Göteborg innebar loppet en helt ny bana då Runners Corner flyttat från centrala Heden ut till Linnéplatsen och Slottskogen. Vi kommer minnas kvällen med ett leende, dock ett blött sådant då det regnade väldigt mycket.

Liknande väder som i Göteborg bjöd Helsingfors på när de var dags för dem att avsluta ”turnén”. Där fick till och med  några av kringaktiviteterna ställas in på grund av blåsten och regnet. Men löparna kämpade ändå på bra trots det hårda vädret och sprang glada in i mål.

Under året togs också ett beslut om att 2013 starta ett nytt lopp, nämligen i Sveriges 3:e största stad Malmö!

Blått var 2012 års t-shirtfärg.

2011

Midnattsloppet Stockholm firade 30 år och vilken kväll det blev. 24000 anmälda var ett nytt prydligt rekord och platserna var slutsålda redan den 31:a maj. Även det nytt rekord. Deltagarna bjöds på en ny upplevelse var 300:e meter i form av olika kringarrangemang denna ljumna sommarkväll. Segrade i detta 30:e Midnattslopp gjorde Haben Idris, Hässelby SK på tiden 31:08. På damsidan segrade Jeri Emuru, Sundbybergs IK på tiden 33:55. Midnattsloppet Göteborg hade inte samma tur med vädret då regnet öste ner under i stort sett hela dagen. För första gången fick vi stänga anmälan i förtid då taket på 14000 deltagare nåddes i mitten av juli, nytt rekord även i Göteborg alltså. Segrade i herrklassen gjorde Laban Siro, Klypetussen Norge på tiden 31:17. I damklassen segrade Jenny Jansson, IFK Umeå på tiden 36:11.Med en fantastisk inramning på Senattorget arrangerades för andra gången Midnattsloppet i Helsingfors. Två veckor innan loppet fick vi stänga anmälan då taket på 6000 deltagare nåddes. Segrade i herrklassen gjorde Aki Nummela på tiden 32:14. I damklassen segrade Laura Markovaara på tiden 34:34.

Vi fortsatte på den inslagna vägen med att ha neont-shirts som verkligen syns. I år blev det orange på alla orter.

2010

Midnattsloppsfamiljen växte detta år med ytterligare ett lopp utanför landets gränser, nämligen Helsingfors. 4649 löpare anmälde sig till loppet som gick på en mycket uppskattad bana i stadens centrala delar. Till skillnad mot övriga midnattslopp så var majoriteten av löparna kvinnor i Helsingfors, närmare bestämt 60 %. Vi sammanfattar vårt första år i Finland med ordet succé! Om Helsingforsloppet var en kylig historia så var loppet i Stockholm raka motsatsen då en tropisk hetta låg över Stockholm den 14 aug. Vädret gjorde det än jobbigare för löparna att ta sig de 10 kilometrarna runt Södermalm. Anmälan stängdes återigen rekordtidigt då 21151 deltagare registrerats den 4 juni. Lilla loppet och Mini mil avgjordes i vanlig ordning tidigare under dagen.Liksom i Stockholm så drog en lysande gul löparvåg fram på Göteborgs gator när Midnattsloppet arrangerades där för tredje året i rad. 12370 anmälda löpare bidrog till festen och den sköna stämningen som rådde under kvällen! Dessvärre blev inte loppet i Köpenhamn som vi hoppats på då endast 1916 anmälda löpare registrerades. På grund av det bristande intresset så beslutades det senare under året att inte fortsätta arrangera loppet.

Många blev chockade när de veckan före loppet fick hämta ut din neongula t-shirt att springa i, både Stockholm och Göteborg fick de tröjorna medan Köpenhamn hade de orangea och nykomlingen Helsingfors blåa.

2009

Under värsta tänkbara väder sprangs det första Midnattsloppet någonsin utom Sveriges gränser! Det var Köpenhamn som fick den äran att arrangera loppet . Nära 3500 löpare sprang en annorlunda och kul bana bland annat genom ett Zoo och över kunglig mark.

Deltagarrekord slogs på nytt både i Midnattsloppet Stockholm och i Midnattsloppet Göteborg. I Stockholm nåddes maxtaket 21 000 redan den 7 juli då loppet fick stängas för fler anmälningar. Och i Göteborg fortsatte succén från premiäråret 2008 då antalet anmälda steg till hela 10680 löpare 2009!

I Stockholm sprang återigen de allra minsta Midnattsloppets Mini mil i samarbete med McDonalds. Den här gången sprang knattarna en ca 300 meter lång vändbana på Hornsgatan. Lilla Midnattsloppet för barn mellan 8-15 år sprangs en 2.1 km lång bana med start på Ringvägen och med Mål på Hornsgatan precis som i stora Midnattsloppet. Många glada och nöjda barn skådades under kvällen!

En grön ”orm” slingrade sig fram på söders gator i Stockholm. I Göteborg hade deltagarna en orange tröja med reflextryck och Köpenhamnslöparna hade blåa.

2008

2008 hände det mycket i Midnattsloppet när ett nytt Midnattslopp etablerades i Göteborg, och på vilket sätt! Över 7 000 deltagare redan första året fick smaka på ett Midnattslopp som gjorde succé i Göteborg. Arrangemanget fick mycket positiva reaktioner och ett nytt Midnattslopp var fött!I Stockholm höll trenden i sig och vi upplevde för tredje året i rad ett rekorddeltagande. Över 21 000 var anmälda och den ”vita ormen” med deltagare slingrade sig runt Södermalm för ännu ett lyckat arrangemang.

Färgen på t-shirten var vit i Stockholm och blå i Göteborg.

2007

Rekord. Igen!Det 26:e Midnattsloppet blev även i år ett rekordlopp med totalt 18.186 anmälda varav 16.934 i stora Midnattsloppet. För första gången fick vi stänga anmälan 5 dagar före loppet för att få plats med alla.Förutsättningarna i lördags var perfekta för löpning med bra temperatur och en fantastiskt stor publik som hejade fram löparna. Vi vill passa på att tacka alla löpare, funktionärer och publik som alla bidrar till att göra Midnattsloppet till Sveriges festligaste lopp.Kvällen började med ett nytt lopp, Midnattsloppets Mini Mil som tillsammans med McDonalds ordnade ett Midnattslopp för de yngsta runt Mariatorget. Fantastiskt arrangemang med ca 400 barn upp till 8 år som träffade Ronald McDonald med vänner och fick chansen att pröva lite friidrott med Hammarby Friidrotts elitaktiva.Därefter var det dags för Lilla Midnattsloppet för de något äldre 8-15 åringar som löpte en 2,1 KM bana med start och mål som i ”riktiga” Midnattsloppet.Kl. 22.00 startade första startgrupp i Stora Midnattsloppet som i år också var uttagningslopp till Finnkampens 10.000 meter. Först mål var fjolårs 2:an Abdallah Lamghari som vann före Hammarbylöparen Therence Mbonabirama som i hård spurtstrid slog amerikanen Forest Braden.På damsidan vann Isabellah Andersson en komfortabel seger över Hanna Karlsson och Anneli Fransson.

Vi fortsatte med 2006 års succé där alla fick en t-shirt att springa i. Årets färg var röd.

2006

Rekordår!Midnattsloppet 2006 lockade till sig nästan 16000 deltagare som fick vara med om en magisk kväll. Sensommarvärmen lockade mängder av deltagare och en publik på mer än 100.000 personer hejade fram löparna.Som det mest innovativa loppet höll Midnattsloppet ställningarna och inkluderade en funktionströja från Nike i anmälningsavgiften. En mäktig syn då alla gulklädda deltagare startade från Ringvägen. Under loppet bjöds det på upplevelser och mervärden runt hela banan.

2005

12.900 deltog i det 24:e Midnattsloppet och även detta år kom en ordentlig regnskur tidigt under kvällen. Under loppet var temperaturen behaglig.I år kontrollmättes banan till exakt 10.000 meter och det visade sig att den tidigare mätningen ”bara” felade på ca 3 meter.Som alltid en fantastisk stämning under kvällen med mycket publik som hejade på. I år gjordes en del positiva ändringar i loppen. Lilla Midnattsloppet ändrade startplats och startade där det ”riktiga” Midnattsloppet startar. Det här året hade vi en världsnyhet där vi tog bort startnumret på nummerlappen och ersatte med deltagarens förnamn! Mycket uppskattad då många blev ordentligt påhejade efter banan. Kristine Johansson, IF Kville segrade i damloppet och Patrick Kiplimo, Kenya segrade i herrloppet.

2004

Ca 12.000 startande trotsade regnet som kom precis innan start och av dessa var Erik Sjöqvist, Enhörna och Anna Rahm, Rånäs snabbast.Anna Rahm gjorde en stark löpning och vann damklasen överlägset. Hon segrade med 40 sekunders marginal till Helena Olofsson. Erik Sjöqvist tog kommandot direkt och ledde redan efter mindre än 2 km löpning loppet med 100 m. Han ökade sedan avståndet under hela loppet. Tvåa kom Kent Claesson och trea var Magnus Bergman, de hade en riktigt tuff spurt och det skiljde bara 1 sekund mellan dem i mål. Bäste Kenyan kom ”bara” fyra!, slagen av Erik med över två minuter!

2003

Till festyra och sambatakter segrade Helen Willix, Spårvägen och Martin Ojuku från Kenya det 22:a Midnattsloppet. Efter ett tidigt ryck av Ojuko vid fyra kilometer som satte konkurrenterna på plats så var segern klar! Bakom Ojuku följde ett pärlband av 14 000 löpare som fyllde Södermalms gator. Efter Willix sprang Helena Olofsson, Rånäs in som 2:a.

2002

Midnattsloppet 2002 blev en fantastisk fest och ett fint lopp. I ett fantastiskt varmt väder avgjordes loppet på vårt vackra Södermalm. Midnattsloppets herrklass vanns av Sammy Tum, Kenya, strax före Augustus Mbusya, Kenya. Bland damerna tog Janet Ongera, Kenya förstaplatsen och Zakia Mrisho, Tanzania tog andraplatsen. Första svensk bland herrarna var Mustafa Muhamed, Hälle IF och bland damerna Malin Öhrn, IFK Växjö.Banans utseende överensstämde i princip med 2001 års bana. 10 km runt Södermalm för de stora och ca 1,8 km för de små. Resultatlistan för de stora täcker ca 11400 personer, där de snabbaste springer loppet på knappt 29 minuter och de sista är i mål efter ca 1,45. På Zinkensdamm pågick festligheter, liksom på många håll längs banan.

2001

Ännu en gång ändrades banan. Denna gång togs det djärva greppet att ha målgången på Hornsgatan, vid korsningen Ringvägen/Hornsgatan. Följden blev en STOR SUCCÉ! Sällan eller aldrig har vi fått sådana mängder av positiva reaktioner på banan. Upploppet med alla dessa människor som hejar fram löparna gör att de tog ut sig till det yttersta och luras av att det går svagt uppför. Antalet fullföljande löpare steg något till 11.504 i stora och 1.417 gick i mål i Lilla Midnattsloppet. Vinnaren i loppet blev John Rotich på tiden 28.57, fyra sekunder före sin landsman från Kenya, Angus Cheptut. I damklassen blev det en enkel seger för Bente Landöy från Norge på tiden 33.58.

2000

Millenniets första Midnattslopp avgjordes en skön och ljummen augustikväll. Evenemangets festliga inramning fortsatte och återigen fick löparna, publiken och arrangörerna ett positivt helhetsintryck med sig hem i sommarnatten.För första gången på åtskilliga år blev det inte afrikansk seger i Midnattsloppets herrklass. Överlägset bäst var norrmannen Karl-Johan Rasmussen medan det i damklassen blev en sekundstrid mellan Tanzanias Zakia Mrisho och Sverige-ettan på maraton, Marie Söderström-Lundberg. Zakia Mrisho drog det längsta strået och vann med sju sekunders marginal. Banans utseende och sträckning ändrades ännu en gång. Banan för huvudlöpet har som bekant varierat mellan 8.200 meter och 10.000 meter under årens lopp, men sedan 1991 har arrangörerna hållit fast vid distansen 10.000 meter. Lilla Midnattsloppet satte nytt rekord med 1 476 deltagare. Huvudloppet fullföljdes av 11.459 löpare.

1999

Transvestitloppet var ett nytt inslag som omedelbart blev en publikmagnet. Åskådarleden var täta vid Mariatorget när det var dags för showartisterna iklädda kvinnokläder och högklackat att ta sig fram. Det spexades, showades och bjöds på stor underhållning när loppet gick igång. 11.780 löpare fullföljde loppet.

1998

För första gången fanns möjlighet att sätta upp företagstält på Runners Corner. Det utnyttjades av många företag och organisationer som sedan blivit allt fler för varje år. Martin Ojuku, Kenya tog hem herrklassen på nytt banrekord – 28,39. Heléne Willix hette damsegrarinnan.

1997

Fortsatt högt deltagarantal. Inte fullt 12.000 tog sig i mål i huvudloppet, 1.272 ungdomar sprang Lilla Midnattsloppet.

1996

15-årsjubileum innebar ett nytt deltagarrekord som står sig än idag: 16.500 var anmälda, 12.406 fullföljde. Ungdomarna följde samma trend, 1.130 sprang i de olika åldersklasserna.

1995

Runners Corners såg dagens ljus. Efterfesten med korv och lättöl inne på Zinkensdamms IP blev direkt en populär tillställning bland löparna som kunde slå sig ned och pusta ut i glada vänners lag. Vädret var också på arrangörernas sida, solen och värmen bidrog i hög grad till det positiva helhetsintryck som de rekordmånga deltagarna fick med sig hem.Midnattsloppet hade samlat 15.000 anmälningar, Lilla Midnattsloppet 1.064.Anders Hansson från Råby Rekarne blev den hundratusende Midnattsloppslöparen genom tiderna. Politikerstafetten hade premiär och vanns av Socialdemokraterna före Folkpartiet på en sträcka över 4×200 meter.

1994

Total dominans från afrikanska löpare i herrklassen. Tanzaniskt för hela slanten på de fem första platserna. Svenske rekordinnehavaren på 10.000 meter, Jonny Danielsson bäste svensk på sjätteplats. 11.263 löpare i mål. Lilla Midnattsloppet växte till sammanlagt 966 tjejer och killar. Årets nyhet var ett inlineslopp på 4 km.

1993

Nytt deltagarrekord, 11.245 löpare. Startområdet flyttades från Mariatorget, som nu blivit för trångt, till den breda och rymliga Ringvägen. Det visade sig vara en lyckad lösning. Målet förblev kvar på bollplanen i Tantolunden. Starttiden flyttades fram en timme till klockan 22.00. Med 827 löpare i Lilla Midnattsloppet tog arrangörerna ett rejält skutt uppåt i antal ungdomslöpare.

1992

Lilla Midnattsloppet fortsatte växa. Startfältet i Midnattsloppets elitklasser var det bästa någonsin. Sara Romé tog sin andra seger av totalt fyra i loppet och satte samtidigt ett imponerande banrekord. 11.181 löpare fullföljde loppet.

1991

Trendbrott i väderförhållandena. Nittiotalets första Midnattslopp bjöd på uppehållsväder, något som angav riktningen för hur det skulle fortsätta under i stort sett hela decenniet. 9500 löpare fick uppleva det mest späckade programmet hittills i tävlingens historia. Ungdomarna fick ett eget Midnattslopp, Middagsloppet. Det startade på eftermiddagen och tanken var att ge hela familjen möjlighet att vara med i Midnattsloppet. Det visade sig vara en lysande idé. Redan första året samlade Middagsloppet 200 ungdomar under 14 år. Morgonloppet var den andra nyheten på programmet. Det var ett cykellopp som startade i ottan och där deltagarna cyklade 45 kilometer runt de södra delarna av huvudstan. 300 cyklister deltog och de som senare på kvällen orkade springa Midnattsloppet hade klarat av Bajenbragden!

1989

Musiken och dansen har alltid funnits som en röd tråd i Midnattsloppet. Allt från folkmusik, opera och swing till samba och rock har erbjudits löparna och åskådarna. Aston Reymers Rivaler, Roffe Wikströms Hjärtslag och Monica Törnell är bara några av de musikstjärnor som gästat Midnattsloppet Dansen uppe på Mosebacke Torg fanns också kvar precis som den gjort ända sedan premiären 1982. Startfältet präglades av hög internationell klass i både herr- och damklass. Damsegrarinnan fick för övrigt en biljett till Midnattsloppets kusin, Sylvester-loppet i Rio de Janeiro. Oturen med vädret fortsatte, men trots hällande regn lockades 10.000 löpare ut på Söders gator.

1988

Vädrets makter var för omväxlings skull på arrangörernas sida. Solen behagade visa upp sig och skämde bort deltagarna i Kyparloppet. Polisen uppskattade åskådarsiffrorna till över hundratusen när huvudloppet gick av stapeln i den ljumma sommarkvällen. Fortsatt ökning av deltagarantalet, nu till 8.500.

1987

Hammarby IF firade 90-årsjubileum vilket gav en extra krydda på Midnattsloppet. Drygt 7.000 löpare i en återigen regnig tillställning. Ny sträckning på 9,6 kilometer. Lars-Erik Liljebäck och Monica Signahl gladde hemmaklubben genom att vinna loppet i Hammarbys grönvita klubbdräkter.

1986

Ett av de regnigaste Midnattsloppen någonsin. Det kraftiga regnandet ledde till problem med tidtagningssystemet men tack vare att arrangörerna använde sig av dubbelt tidtagningssystem fick deltagarna ändå sina sluttider. 7.218 löpare trotsade vädrets makter och påhejades av tusentals tappra åskådare.

1985

Sextusen löpare ställde upp. Ytterligare tusentals ville vara med men arrangörerna tog inte emot flera löpare än man visste att man kunde klara av. Elitlöparna visade ökat intresse för Midnattsloppet som hade det bästa startfältet hittills. Peder Poulsen tog sin andra seger före Pär Wallin, Spårvägen och Göran Högberg, Högberg. Segrartiden blev 27.47. Kyparloppet fick en mer framträdande roll. Personalen från ett antal olika restauranger ställde upp och sprang en knapp kilometer. Målet var vid Mariatorget och det gällde att balansera tre glas fyllda med 10 cl mousserande cider på silverfat utan att spilla. Loppet lockade omedelbart storpublik och har funnits sedan dess.

1984

En fortsatt ökning av deltagarantalet 4.100 löpare fullföljde. Banan var nu ca 9,2 km. Hård sekundstrid i damklassen där endast två futtiga sekunder avgjorde till Hammarbylöparen Monica Signahls fördel. På herrsidan tog Peder Poulsen, Tureberg sin första seger på tiden 28.00.

1983

Premiärårets succé hade ökat intresset och arrangörerna tvingades säga nej till flera tusen löpare. 3.500 löpare fick plats i startfållorna på Mariatorget.Banan förlängdes till 9,2 kilometer och målet var på Ringvägen utanför Zinkensdamm. I herrklassen segrade australiern Jeff Cole.Flygande kilometern hade premiär och var ett av flera kringarrangemang.Hornsgatans spikraka sträckning var skådeplats och startfältet innehöll gräddan av svensk medeldistanselit.Frälsningsarméns musikkår och flottans blåsorkester ackompanjerade löparna och publiken.

1982 – premiäråret

Succéartad premiär med några ofrånkomliga barnsjukdomar. Datorernas kapacitet var på stenåldersstadiet och organisationen hade inte hunnit bli lika vältrimmad som idag.Ett strömavbrott mörklade startområdet strax innan start men katastrofen kunde undvikas i sista stund. Start och mål på Mariatorget. 2.852 förväntansfulla löpare premiärsprang en åtta kilometer lång sträcka på söders höjder. Vid Zinkenskamm bjöd Rockfolket upp till dans.Max Holmnäs, Enhörna och Carin Andersson, Linden segrade. Högste polischefen vid tävlingen, K-E Stenbäck, myntade uttrycket att

”man behöver sannerligen inte vara sportfåne eller Hammarby-supporter för att uppskatta Midnattsloppet”!