Vanliga löparskador

Rehbands tips vid löpning

Löpning är en rolig och utmanande idrott som ställer höga krav på din kropp. Det finns mycket man kan göra för att förebygga och undvika skador. Det är viktigt att lyssna på sin kropp och agera på smärtsymtom innan de utvecklas till skador. Se till att få tillräckligt med vila, rätt kost, uppvärmning och nedvarvning (glöm inte att stretcha!) och att gradvis öka din träningsmängd för att undvika förslitningsskador. Om du är skadad eller upplever smärta när du springer bör du kontakta sjukvårdvård för att få rätt diagnos och rehabilitering. Olika former av stöd och skydd kan ge omedelbar symptomlindring samt innehar aktivt verkande effekter i förebyggande syfte.

Vanliga löparskador

Tyvärr är det många som drabbas av olika typer av skador vid löpning. Kanske har du gått ut för hårt tidigt på säsongen eller så är det någon gammal skada som gör sig påmind. Några av de vanligaste löparskadorna är löparknä, hopparknä, smärta i akillessenan, benhinneinflammation, och patellafemoralt smärtsyndrom (PFSS).

 

Artikeln är framtagen av Rehband.  Källa för informationen i dessa artiklar är: Näsmark, Annika. 2012. Skadehandboken – En guide vid Skada, Ottobock Scandinavia AB.

 

Löpträning – till träningssidans framsida