Vadsmärta – Vadmuskelbristning

Varför får man en bristning?

Detta kan bero på flera olika saker, såsom att vaden är överbelastad, den är för svag och för stel för aktiviteten som ska genomföras eller så har muskeln i vaden inte fått tillräckligt mycket vila efter aktivitet. Om du inte har värmt upp tillräckligt inför ditt löp pass så kan även det orsaka sådan smärta.

Symptom

Många kan uppleva en smärta och/eller stelhet i vaden och det är inte nödvändigtvis att det rör sig om en bristning i vadmuskeln utan kan vara det som i folkmun kallas för ”Gubbvad”, vilket är ett samlingsnamn för den smärta man kan känna i vaden men det har inte blivit en bristning. Symptomen för dessa tillstånd visar sig på liknande sätt, och en vadmuskelbristning kan uppstå efter att man haft känningar av smärta en längre tid i vaden.

Symptomen är en ”huggande” smärta vid bristning och en mer konstant ”trött, öm och stel” känsla vid ”Gubbvad”, båda ger försämrad muskelfunktion. Även svullnad kan förekomma och en tryckömhet. Vid belastning av muskeln så gör det ont.

 

Behandling

Vägen tillbaka från dessa besvär börjar med ett succesivt stegrat rehabiliteringsprogram, där man startar med lättare träningsövningar och sedan ökar allt eftersom att man bygger upp styrka i muskeln. Excentriska tåhävningar är en utmärkt övning för att motverka, förebygga och rehabilitera dessa besvär, övningen finns beskriven i stycket om Akillessenan. En ökad blodcirkulation i muskeln lindrar besvären och för att främja en ökad blodcirkulation så kan man använda sig av kompression t.ex. via kompressionsstrumpor eller vadstöd. Olika stretchövningar av vaden kommer också hjälpa dig att komma tillbaka till löpspåret.

Produkter: Calf Support/Women, Compression Calf Sleeve

Artikeln är framtagen av Rehband.  Källa för informationen i dessa artiklar är: Näsmark, Annika. 2012. Skadehandboken – En guide vid Skada, Ottobock Scandinavia AB.

 

Löpträning – till träningssidans framsida