Del 11: Testlopp

 

Stäm av formen med testlopp

Testlopp är det bra sätt att stämma av träningen mot Midnattsloppet och passet kan ge dig en indikation kring ett realistiskt Midnattsloppsmål samtidigt som det blir ett mycket bra träningspass. Testloppet kommer jobba med att vänja kroppen springa fort över längre sträcka och den tuffa löpningen ger riktigt bra syreupptagningsträning. 

Våga ta ut dig

Det är och ska vara ett tufft pass där du alltså ska springa så fort du kan över den sträckan du kör ditt ”testloppet” på. Testloppet inför ett Midnattsloppet kan förslagsvis ligga på halva tävlingsdistansen, dvs 5 km.
Passet är inte bara tufft fysiskt utan det kan vara lite pressande mentalt att just att från första steget starta fort så det gäller att du mentalt laddar lite inför passet. Tänk att det ska bli kul, men var inställd på att våga ta ut dig.

Få upp pulsen innan start

Inför testloppet är det viktigt att vara uppvärmd via lugn jogg och rörlighet och det är även viktigt att tigga igång puls och fart innan testloppstarten. Då undviker man onödigt start ”mjölksyra”. Så kör 2-3 bra koordinationslopp/stegringslopp på 60-100 meter i din bekvämt snabba fart där du vilar mellan varje ”lopp” med att gå tillbaks den sträcka du sprang. Det här får igång din fart och får upp pulsen så du är redo för testlopps-start.

Stressa inte i starten

Sen kör du ingång din tesloppssträcka. Trots att du nu ska springa i din nästintill högsta fart, du tror du kan hålla över sträckan, är en nyckel att få till ett bra testlopp att inte stressa just i starten. Låt första minuterna gå i bekvämt snabb fart så du kommer bra in i löpningen. Sen kör du på din tuffa fart, och kanske triggas du nu av en klocka som ska ge dig din tid och fart. När du blir trött, för det ska du bli, ska du fokusera på att inte sänka blicken ner i marken för då tappar du lätt lite av den hållning som är bra för att klara hålla bra fart.

När du är klar med din runda, ditt testlopp, har du fått riktigt bra träning och nu har du en avstäm vart du står och en indikation på vad du kan sikta på när väl ditt Midnattsloppet kommer.

Text: Anders Szalkai

 

 Löpträning – till träningssidans framsida