Del 4: Rörlighet för löpare

 

Rörlighet för löpare

Uppvärmning: 10 min jogg

Larven 

2 set x 10 reps 

Beskrivning: Klättra ut från stående position, i en planka, gå sedan in med raka ben mot händerna och klättra sedan ut med händerna till en planka. 

Muskelengagemang: Core, stabilitet axlar och baksida lår

Höftböjarstetch 

3 set x 4 ggr/sida

Beskrivning: Stå i en hög planka. Ta ett stort kliv fram med höger ben till utsidan av handen. Sjunk ner med höften och försök få ner armbågen i golvet bredvid foten Rotera sedan armen mot det främre benet och låt blicken följa med. Kom tillbaka och upprepa armbåge mot golv & rotationen 4 gånger. Upprepa rörelsen på vänster sida.

Muskelengagemang: Rörlighet i höftpartiet som höftböjaren, insida lår och bröstrygg

Djup Squat 

3 set x 5 reps/sida.

Beskrivning: Sitt axelbrett med hela fotsulan i golvet. Pressa ut knäna med hjälp av dina armbågar. Försök även att hålla en sådan rak rygg du bara kan. Rotera höger arm upp mot taket och tillbaka 5 ggr. Utför samma rörelse på vänster sida med. 

Muskelengagemang: Höftrörlighet och bröstrygg

Varför är rörlighet bra för löpare?

Det finns många fördelar med att träna rörlighet. Genom att vara rörlig är det lättare att få ett mer kraftfullt löpsteg och inte vara begränsad på grund av stela leder och muskler. Du minskar skaderisken och får en bättre hållning vid löpning, i och med det kan musklerna jobba på rätt sätt.  

Text: Charlotte Beijer, coach adidas Runners

 

 Löpträning – till träningssidans framsida