Löparknä

 Varför får man löparknä?

Löparknä drabbar främst löpare och orienterare och förekommer både bland elitidrottare och motionärer. Löparknä är en överbelastning med ett inflammationsliknande tillstånd i den långa senan som går på lårets utsida från bäckenet och fäster strax under knäet. Det kan uppstå om du snabbt ökar din träningsmängd, har stela och strama muskler i lår och höft eller har dåliga skor.

Symptom

Smärtan visar sig vid löpträning, speciellt efter ett par kilometer och du känner en ömhet på utsidan, några cm ovanför knäet.

Träna med löparknä

Se till att stretcha dina strama muskler och framför allt träna upp din bäcken- och höftstabilitet, samt testa alternativ träning såsom cykling. Öka successivt din löpträning och se till att du har rätt skor. Muskelgrupper som kan vara bra att stretcha extra noga är sätet, framsida lår och höftböjaren, baksida lår och den yttre vadmuskeln.

Produkter: Thigh Support, Rx Knee Support 5mm

Artikeln är framtagen av Rehband.  Källa för informationen i dessa artiklar är: Näsmark, Annika. 2012. Skadehandboken – En guide vid Skada, Ottobock Scandinavia AB.

 

Löpträning – till träningssidans framsida