LÖPARSKOR

Vad skall jag tänka på när jag köper nya löparskor?

Då du skall till butiken för att köpa nya löparskor kan det vara bra att fundera på hur du springer. Hur ofta kommer du använda skorna och hur långt brukar du springa på ett pass? Prata med personalen och ta dig tid att prova dig fram. Här är lite tips som kan vara bra att tänka på för att du ska få med dig de löparskor som passar dig bäst.

Löpvanor

Berätta så mycket som möjligt för personalen om hur du springer, var, hur ofta, underlag, målsättning, om du har ont någonstans mm.

Löpsteg

Har du gamla skor, ta med dem till din stadium-butik, för genom att titta på dina gamla skor kan man avläsa hur du springer/belastar ditt löpsteg. Om du t.ex. har en överrörlig fot som tippar inåt när du springer, det man kallar överpronation, så behöver du en stabil sko liksom adidas ULTRA BOOST ST. Om du har ett rakt steg, behöver du en neutral sko, t.ex. ULTRA BOOST.

Passform

Passform och komfort är band det viktigaste för en bra löpupplevelse! Tänk på att dina nya löparskor skall sitta bra i hälen. Om du får rörelse i hälen, att den inte sitter fast, finns risken att du kommer att får skavsår. Mellanfoten skall också sitta ganska fast. I framfoten kan det vara bra att ha ½ till 1 cm luft kvar. Tänk på att foten inte blir mindre när du springer, så det kan vara bra med lite plats i framfoten. Din fot är faktiskt lite mindre på morgonen när du vaknar och lite större på kvällen. Tänk på det när du inhandlat dina skor, det kan därför kännas tryggt att be och få prova skorna i lugn och ro hemma.

Kompressionsstrumpor löpning

Om du nu har bra skor så glöm inte att ha ett par riktiga löparstrumpor. Det finns tunna, tjocka, höga och låga – viktigt är att det inte är bomull för att undvika skavsår. Vissa tycker om att springa i kompressionsstrumpor, de sitter tightare runt foten och vaden och ger lite mer support till musklerna vilket kan vara bra om man har problem med benhinneinflammation, hälsenebesvär m.m.

 

Löpträning – till träningssidans framsida