Hälsenebesvär

Smärta i akillessenan

Vid upprepad hård belastning kan hälsenan/akillessenan överbelastas eller få en bristning. Detta drabbar såväl motionärer som elitidrottare. Detta kan bero på en ensidig belastning och ökad träningsmängd. Om du springer med dåliga skor eller nyligen börjat springa på ett annat underlag än det du är van vid kan även det vara en orsak. Om du vet med dig att du har stela vadmuskler eller en nedsatt rörlighet i fotleden så kan en sådan här smärta också uppstå.

Symptom vid hälsenebesvär

Stelhet är ett vanligt symptom för den här typen av skada, som märks av både på morgonen men även under och efter ett träningspass känns det stelt och även smärtsamt. Symptomen märks av i vaden och är till exempel en upplevd tryckömhet över vaden, svullnad i och runt hälsenan och med en nedsatt styrka i vadmuskeln och hälta. Även knäppningar kan förekomma.

Behandla skadan

För att gå vidare med hur du ska behandla skadan är det viktigt att komma underfund med vad som har orsaken. Tänk igenom vad som kan vara det som har orsakat det här smärttillståndet i just ditt fall. Har du en tidigare skada som inte har rehabiliteras tillräckligt? Behöver du nya löparskor?

Nästa steg blir att följa ett stegrat rehabiliteringsprogram. I detta program är det viktigt att excentrisk vadmuskelträning ingår. Excentrisk vadmuskelträning innebär övningar som sträcker ut muskeln samtidigt som du ger muskeln lite motstånd. Ett exempel på detta är tåhävning med två ben. När du ska ner med fötterna igen, gör du det på ett ben. Samtidigt som du har det ena benet lyft, så låter du den andra foten gå ner långsamt, så att den muskeln du ska träna får en belastning genom att du bromsar foten medan den går ner. För att ge hälsenan avlastning kan du använda en hälkil i dina skor.

Produkter: Short Heel Wedge

Artikeln är framtagen av Rehband.  Källa för informationen i dessa artiklar är: Näsmark, Annika. 2012. Skadehandboken – En guide vid Skada, Ottobock Scandinavia AB.

 

Löpträning – till träningssidans framsida