LÖPARSKOR

När är det dags att köpa nya löparskor?

Testa om dina löparskor håller

Skorna är helt klart det viktigaste i din löputrustning. Bra löparskor finns det gott om, problemet är att hitta rätt sko till rätt fot och på det sättet du springer.

Här är några tips som du kan tänka på för att se om det är dags att byta skor:

  • Titta på slitsulan, om mönstret är utnött liksom man kan se på bildäck då försämras greppet.
  • Ovandelen har blivit slapp eller gått sönder. Då får man sämre support och passform i varje steg.

På en EVA-baserad mellansula kan du också se på hur mellansulan har komprimerats och formats. Det gör att dämpningen försämras, samt att supporten försämras i och med att skon har formats och anpassats efter ditt löpsteg.

Hur lång livstid har ett par löparskor?

Mellansulamaterialet EVA har en livslängd på ett år brukar man säga, eller ca 1000 km. adidas teknologi, BOOST har en längre livslängd på upp till det dubbla. BOOST är TPU d.v.s. plast och torkar inte som EVA som är gummi. Dessutom komprimeras inte BOOST-materialet så som en EVA-baserad mellansula gör, då EVA skapar sin dämpning i form av luftbubblor, som med användningen spricker över tid. BOOST har man testat upp till 3000 km och fortfarande fått samma dämpnings-egenskaper. Så en TPU baserad sko håller längre än det klassiska 1000 km/1år men det är inte att rekommendera 3000 km då delar såsom ovandelen i textil och slitsulan inte behåller sina egenskaper av den påfrestningen.

 

Löpträning – till träningssidans framsida