Allt om loppdagen

Midnattsloppet Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors 2020 är inställda. Midnattsloppet ställer om och intar hela Sverige med ett nytt virtuellt lopp den 15 augusti.  Läs mer här. 

OBS! Info på sidan nedan är inte aktuell för Midnattsloppet 2020.

Äntligen dags!

Dagen vi alla väntat på är äntligen här! Ikväll är det dags för Midnattsloppet där du kommer att springa igenom ett stort glatt party. Njut av känslan att se fram emot kvällen blandat med lite nervositet, försök spara lite energi under dagen och ladda med att genom mat och vätska ge dig en bra känsla i kroppen då det är dags för loppet.

Ifall du ännu inte plockat upp ditt startkit kan du göra det i din valda Stadiumbutik under dagen. Om du redan hämtat det, se till att du får allt som hör till kitet med dig. 

Kolla in bankartan med kringarrangemangen, starttiden för din startgrupp och kom till Runners Corner i tid, så du inte behöver stressa innan start. 

Kom framför allt ihåg att ha riktigt kul och njuta av den härliga stämningen tillsammans med de andra löparna och publiken! Vi ses ikväll!

1. TIPS INFÖR LOPPET

1.1. Tips för ett lyckat lopp

Hur ska man lägga upp de sista träningsdagarna? Vad ska man äta på loppdagen och vad händer om man stukat foten eller råkat ut för en förkylning? Vi har här samlat tips så att du kan förbereda dig på bästa sätt och uppleva ditt roligaste Midnattslopp. 

Visa mer info nedan om valfri rubrik. 

 • Allmänna tips inför loppet

  1. Förbered dig i tid

  Se till att du gjort i ordning ditt tävlingskit innan du kommer till starten. Plocka fram dina tävlingsattribut i god tid innan lördagskvällen och se till att allt finns. Kolla in här på midnattsloppet.com hur startproceduren går till, så du känner dig trygg där.

  Testa Midnattsloppströjan och låt testen bli ett sätt att sätta igång inspiration och lite mental laddning inför loppet. Plocka gärna även fram något plagg som enkelt kan hålla dig varm innan start om det skulle vara en kall sensommarkväll. Välj ett plagg som du nödvändigtvis inte måste lämna in bland överdragskläderna utan kan slänga bort innan start.

  Om du har allt klart i ditt upplägg innan starten undviker du ett onödigt stressmoment som kan stjäla både energi och mental kraft som du senare behöver till din 10 utmanande men roliga km. 

  2. Glöm inte uppvärmningen

  Värm gärna upp lite lätt innan start. Lite beroende på ambition i loppet kan uppvärmningen se lite olika ut. Men för de allra flesta räcker det bra med loppets uppvärmning i startfållan innan start. Den uppvärmningen gör att du får en mjukare och bättre start för kroppen i loppet. Om du siktar på snabba tider i loppet krävs kanske också en liten egen jogg uppvärmning med 2-3 korta, 10-15 sekunders, pulshöjande ruscher innan du går in i startfållan så slipper du dra på du onödig startmjölksyra som sen kan hämma hela ditt lopp. 

  3. Tips vid starten

  När du väntar på att startskottet ska ljuda får du inte glömma andas. Se till att du tar in syre i dina lungor och att du inte står och spänner dig innan starten. Lite nervositet är bra, men tänk på att loppet ska vara en rolig upplevelse och då behöver du inte vara ”för nervös”.

  Starten går och för de flesta kommer det vara lite trångt i början. Starten är dock en inspirerande del i Midnattsloppet, så passa på att njuta och ta in inspiration. 
  – Så låt dig inte stressas av att det är lite trångt utan se det som att du får en mjuk start i loppet. Att kryssa dig fram kommer ta mycket energi och du vinner oftast väldigt lite tid. Efterhand sprider fältet ut sig och du kan hitta din rytm kan du flyta på i din planerade fart.

  4. Drick före och under loppet

  Glöm inte dricka under loppet. Vätskeförlust medför sämre prestationsförmåga och ökad risk för att du inte ska klara dig i mål. Så ta dryck vid varje vätskestation. Vatten går bra om du inte testat sportdryck, men vet du att sportdrycken funkar med din mage kan du med fördel välja det under loppet.

  5. Tänk positivt!

  Midnattsloppets publik och stämning på banan är unik. Utnyttja detta under loppet till din fördel. Ta hjälp av både publiken och dina medtävlare under loppet. En vinkning, en positiv utstrålning trots tröttheten, till publiken kan ge mycket respons och kraft tillbaks. Medtävlarna finns också runt dig hela tiden så uppmuntra varandra när det börjar bli tufft. Blir du trött kan du med fördel lägga dig i någon löpargrupp, där du kan ligga med i någon annan löpares ”rygg” under en period. Tänk positivt. Tröttheten kommer för alla, men om man kan lyckas ha positiva tankar går det oftast att hitta mer kraft än man tror. Testa växla steget om det går tungt, tänk dig att du ska springa högt och fint trots tröttheten. Då kommer du under en period behöva tänka på något nytt, och oftast kan man hitta outnyttjad löparmuskelkraft.

  6. Var inställd på att loppet är tufft

  Siktar du mot personbästa gäller det att övervinna farttröttheten som ofrånkomligt kommer när man ligger nära sitt max. Tänk några kilometer eller bara några hundra meter framåt när det tar emot. En liten bit av trötthet fixar du, och bara några minuter framåt i loppet är det inte långt kvar. Men tider är inte det viktigaste i Midnattsloppet, utan att VERKLIGEN HA KUL!! Har du kul kommer du att optimera ditt Midnattslopp utifrån dina förutsättningar.

 • Fixa drömtiden på milen

  Förslag på kilometerfarter för Midnattsloppet 10 km. Med denna farthållning kan du springa en mil på drötiden under Midnattsloppet. 

  Tipset för att springa en snabb mil är att verkligen hålla koll och försöka springa jämnt. Men backen kommer att ta ner farten. För att klara drömtider som 40, 50 och 60 minuter har vi gjort ett alternativt schema kilometer för kilometer.

  Kilometerfart för att klara Midnattsloppet 10 km under 40 minuter 

  KM 1: 4.05
  KM 2: 4.00
  KM 3: 3.55
  KM 4: 4.05
  KM 5: 4.20
  KM 6: 4.00
  KM 7: 3.55
  KM 8: 3.55
  KM 9: 3.50
  KM 10: 3.50
  Sluttid: 39.55

  Kilometerfart för att klara Midnattsloppet 10 km under 50 minuter

  KM 1: 5.10
  KM 2: 5.00
  KM 3: 4.50
  KM 4: 5.15
  KM 5: 5.25
  KM 6: 5.00
  KM 7: 4.50
  KM 8: 4.50
  KM 9: 4.50
  KM 10: 4.45
  Sluttid: 49.55

  Kilometerfart för att klara Midnattsloppet 10 km under 60 minuter

  KM 1: 6.10
  KM 2: 6.00
  KM 3: 5.50
  KM 4: 6.20
  KM 5: 6.30
  KM 6: 6.00
  KM 7: 5.50
  KM 8: 5.50
  KM 9: 5.45
  KM 10: 5.40
  Sluttid: 59.55

  Källa: marathon.se

 • Kom i form med rätt mat och dryck

  Träning är A och O för att bli en bra löpare. Men träning i kombination med en bra kosthållning och god sömn ger de bästa förutsättningarna för att du ska kunna hålla dig frisk och skadefri så att du kan få ut mesta möjliga av din kapacitet under lopp. Runner’s Worlds idrottsnutritionist Emma Lindblom guidar dig hur du bäst kan komma i form med rätt mat och dryck.

  1. Kost före loppet

  De generella rekommendationerna är att äta en större, kolhydratrik måltid 3–4 timmar före start. Sedan kan man fylla på med något litet mål 1,5–2 timmar före start. Jag rekommenderar mat med en mindre mängd fibrer och fett. Fibrer och fett kan skapa mag- och tarmproblem under intensiv och/eller långvarig ansträngning. Om du däremot vet att din mage inte påverkas av fibrer och fett när du springer så behöver du naturligtvis inte utesluta det. Det viktiga är att du har koll på vad som passar just din kropp

  2. Får du lätt håll?

  Många som brukar få håll upplever att frukostmat fungerar bättre än lagad mat i samband med tävling, oavsett när starten går på dygnet. Ytterligare ett sätt att motverka håll är att börja loppet i ett lugnt tempo och gradvis öka farten.

  3. Vätska

  Försäkra dig också om att din kropp är i god vätskebalans inför starten. Är det jättevarmt under dagen kan det även vara bra att dricka sportdryck eller vätskeersättning för att få i sig salter. Men tänk på att du inte kan vätskeladda genom att dricka extra mycket dagarna före loppet. Vid varma lufttemperaturer bör du dricka vid varje vätskestation. Och om du svettas mycket kan du dessutom behöva tillskott av elektrolyter (salter), vilket finns i sportdrycker och vätskeersättning som Resorb.

  4. Drick i farten

  Om du vill dricka från en pappersmugg i farten och undvika en kallsup: Greppa överkanten på muggen med tummen och pekfingret och tryck ihop den så att en pip formas. Häll långsamt och försiktigt. 

  5. Fyll på med energi efter loppet

  Efter loppet är det bra om du får i dig någon slags fast föda ganska snabbt. Om du i likhet med många andra har svårt att äta direkt inpå ett lopp kan du försöka äta något litet, eller lite snacks, och sedan en större måltid när magen klarar det.

1.2. Träningstips från Runacademy!

Kolla in de sista träningstipsen från Runacademy för en bra uppladdning under loppdagen och ett lyckat lopp under kvällen!

Tips från Runacademy

1.3. Medicinska råd

Kan man springa om man har ont i halsen eller snuva? När skall man inte springa? När är det skäl att bryta loppet? 

Även om Midnattsloppet är något man verkligen inte vill missa skall man aldrig chansa när det gäller hälsan. Kolla in våra råd och var noga med att lyssna på kroppen ifall du är osäker på om du kan springa.

 • Medicinska råd

  Om du blir sjuk:

  1. Om du har feber, ont i hals och öron bör du inte springa. 

  2. Om du känner dig snuvig är det helt ok att springa, känn efter så att kroppen i övrigt känns ok.

  3. Ta inte antiinflammatoriska mediciner, t ex Voltaren, Ipren etc. dygnet före Midnattsloppet. Med dessa preparat är bl a risken för ökad smärta efter loppet, överbelastning eller nya skador stor. Det kan också störa kroppens vätskebalans. Du bör inte ta dem direkt efter loppet heller.

  4. Känner du smärta under loppet, testa att korta löpsteget, spring långsammare, massera /stretcha eller gå. Det finns annars sjukvårdare längs banan.

  5. Om du under loppet känner dig dålig eller får andra symtom t.ex. att svettningen upphör och du får kall hud, tungt att andas, illamående, kräkningar eller obehagskänsla/smärtor i bröstet så bryt omedelbart! Blir du inte bättre på 5-10 min efter du brutit, sök kontakt med sjukvården

2. INNAN LOPPET

2.1. Så tar du dig till loppet

Vi rekommenderar att du åker kollektivt till och från loppet.

Visa mer info nedan om kommunikationer för de olika städerna.

 • Kommunikationer Göteborg

  Vi rekommenderar alla att åka kollektivt till loppet. Från Göteborgs central går buss och spårvagnar till Ullevi. Se www.vasttrafik.se för mer info om linjer och tider.

  Länk till Västtrafiks hemsida

  Har du bilen med dig rekommenderar vi parkeringarna runt om Ullevi. För detaljerad info se länk nedan. 

  Både in och utgång kommer ske genom ”Blå Porten” på södra sidan av Ullevi. 

  Info parkering

 • Kommunikationer Helsingfors

  Vi rekommenderar att du lämnar bilen hemma och åker kollektivt till och från loppet. Senatstorget ligger i centrala delarna av Helsingfors och det finns goda kommunikationer med tunnelbana, buss och spårvagn.

  Åker du tunnelbana är stationen Helsingfors Universitet. Helsingfors järnvägsstation och flera buss- och spårvagnshållplatser ligger inom gångavstånd från Senatstorget.

  Reseplaneraren – Helsingfors regiontrafik

 • Kommunikationer Malmö

  Vi rekommenderar att du lämnar bilen hemma och åker kollektivt till och från loppet. Åk gärna kommunalt till Stortorget via buss, eller tåg. Stortorget ligger på promenadavstånd från Malmö Centralstation och även Gustav Adolfs Torg. Parkeringsmöjligheter finns i P-huset vid Bagers Plats som är öppet dygnet runt.

  Se busstider

 • Kommunikationer Stockholm

  Vi rekommenderar att du åker kollektivt till och från loppet. I stort sett hela Södermalm kommer vara avstängd för trafik så lämna bilen hemma.

  Med tunnelbana så är det röda linjen som gäller och stationen är Zinkensdamm. Åker du pendeltåg är stationen Stockholm Södra. 

  Efter loppet bjuder vi på en busslinje med påstigning utanför Zinkensdamms T-bana till St Eriksplan och med avstigning Västerbroplan. Bussen trafikerar 22:20-00:30 med avgång ca var tredje minut. 

  Länk till SL:s hemsida

   

2.2. Trafikinformation och avspärrningar

I respektive stad har Midnattsloppet under loppkvällen stor påverkan på trafiken längs loppens banor och dess närområden.

Visa mer info nedan om avspärrningar och tidtabeller och hur dessa påverkar trafiken i de olika städerna. 

 • Trafikinformation Stockholm

  Midnattsloppet kommer ha stor påverkan på trafiken under kvällen och stora delar av Södermalm kommer vara avstängd för trafik. Via länken nedan hittar du en interaktiv karta med tidtabeller som visar hur avspärrningarna påverkar trafiken på Södermalm under Midnattsloppet Stockholm. 

  Med Midnattsloppets ruttplanerare kan du se hur du kan ta dig runt på Södermalm under arrangemangsdagen:

  Interaktiv karta på avspärrningar och ruttplanerare

   

  Avspärrningskarta

  Avsrpärrningskartan i full storlek >

2.3. Runners Corner – karta, hålltider och löparservice

Vid Runners Corner hittar du vår löparservice med informationstält, klädinlämning, toaletter och möjligheter till vattenpåfyllning. Runners Corner ligger i anslutning till start och mål.

Visa mer info nedan om valfri stad. 

 • Runners Corner Göteborg

  Inne på Ullevi har vi vårt Runners Corner med all löparservice. Här hittar du informationstält, enklare servering, toaletter och möjligheter till vattenpåfyllning.

  Runners Corner-kartan i full storlek >

  Runners Corner öppnar kl 18.30. OBS! Viktigt är att du som ska springa är på plats inne på arenen senast kl 21.30, oavsett vad du har för starttid.

  Löparservice

  Toaletter

  Plats: för kvinnor finns toaletter utanför port 3 och 4 och för män uppe på läktarna (se karta över Runners Corner ovan).

  Klädinlämning

  Plats: Inne på Ullevi (se karta över Runners Corner ovan). 

  Klädinlämningen öppnar kl 20:00. Det är gratis att använda klädinlämningen. Midnattsloppet ansvarar inte för värdesaker.

  Vätska

  Det finns möjlighet att dricka vatten innan och efter målet nedanför läktarsektion Ä7.

  Information

  Informationstält hittar du inne på Runners Corner om du har frågor.

  Observera att du inte kan hämta ut ditt startkit vid infotältet utan all tröjutdelning sker i vald Stadiumbutik. 

  Info maskerad

  Maskeradtävling: För att tävla behöver du presentera dig för domarna och bli fotograferad i maskeradtältet inne på Runner’s Corner mellan kl 18:30-20:10. Prisutdelning: Deltagarna samlas framför scenen kl 20:20 inför prisutdelningen kl 20:30 då alla deltagare i maskeraden fotas tillsammans och vinnarna tar emot sina priser. 1, 2 och 3:an får pris på scenen.
 • Runners Corner Helsingfors

  Det är Senatstorget i centrala Helsingfors som är hjärtat i Midnight Run. Här har vi vårt Runners Corner där du finner löparservice såsom informationstält, klädinlämning, toaletter och möjlighet till vattenpåfyllning.

  Runners Corner-kartan i full storlek >

  Löparservice

  Toaletter

  Finns utplacerade vid Runners Corner, i södra kanten av torget. Det finns även toaletter vid de båda vätskestationerna utmed banan.

  Klädinlämning

  Plats: Porthania (Universitetsgatan 3).Porthania ligger ca 150 meter väst om det nordvästra hörnet av torget.

  Klädinlämningen öppnar kl 20:00. Det är gratis att använda klädinlämningen och du kan även lämna in väskor. Midnattsloppet ansvarar inte för värdesaker och vi har inga värdeskåp. 

  Vätska

  Det finns möjlighet att fylla på vattenflaska vid Runner’s Corner. Platsen är vid västra kanten av torget.

  Information

  Informationstält hittar du inne på Runners Corner vid VIP-tältet om du har frågor.

  Observera att du inte kan hämta ut ditt startkit vid infotältet utan all tröjutdelning sker i vald Stadiumbutik. 

  Info maskerad

  Maskeradtävling: För att tävla behöver du presentera dig för domarna och bli fotograferad i det röda maskeradtältet mellan kl 18:30-20:10 (bredvid infotältet). Prisutdelning: kl 20:30 där alla deltagare i maskeraden fotas tillsammans och vinnarna tar emot sina priser. 1, 2 och 3:an får pris på scenen.

 • Runners Corner Malmö

  Allt utgår ifrån Runners Corner som du hittar utanför Stortorget. Här hittar du löparservice som informationstält, enklare servering, toaletter och möjligheter till vattenpåfyllning. Det kommer också att vara uppträdanden under kvällen. 

  Runners Corner-kartan i full storlek >

  Runners Corner öppnar kl 18.30.

  Löparservice

  Toaletter

  Finns utplacerade i området runt Runners Corner. Det finns även toaletter vid de båda vätskestationerna utmed banan.

  Klädinlämning

  Du kan lämna väska och överdragskläder i ett tält beläget på Stortorget. Det är gratis att använda klädinlämningen. Midnattsloppet ansvarar inte för värdesaker men området är bevakat under hela kvällen. Klädinlämningen öppnar kl 20:00.

  Vätska

  Det finns möjlighet att fylla på vattenflaska vid Runners Corner. Vid vätskepåfyllningen kommer det på lördag att finnas 400 st KRAN-märkta vattenflaskor från VA SYD så att du som löpare kan fylla på en flaska.

  Information

  Informationstält hittar du inne på Runners Corner om du har frågor.

  Observera att du inte kan hämta ut ditt startkit vid infotältet utan all tröjutdelning sker i vald Stadiumbutik. 

  Info maskerad

  Maskeradtävling: För att tävla behöver du presentera dig för domarna och bli fotograferad i maskeradtältet mellan kl 18:30-20:10. Prisutdelning: Deltagarna samlas framför scenen kl 20:20 inför prisutdelningen kl 20:30 då alla deltagare i maskeraden fotas tillsammans och vinnarna tar emot sina priser. 1, 2 och 3:an får pris på scenen.

 • Runners Corner Stockholm

  På Zinkensdamms Idrottsplats har vi vårt Runners Corner med löparservice. Här hittar du informationstält, klädinlämning, toaletter och möjligheter till vattenpåfyllning. 

  Runners Corner-kartan i full storlek >

  Hålltider Runners Corner:

  12:00 Runners Corner öppnar
  12:30 Start MiniMil på Runners Corner
  18.30 After Run med Falcon startar
  20:30 Prisutdelning Maskeradtävling
  01:00 Runners Corner stänger 
  Serveringen är öppen från kl 12.00 – 00.30.

  Hitta till Runners Corner/Zinkensdamms IP

  Löparservice

  Toaletter

  Plats: utanför Runners Corner/Zinkensdamms IP utmed muren mot Ringvägen. Det finns även toaletter vid de båda vätskestationerna utmed banan.

  Klädinlämning

  Plats: Globala Gymnasiet (ligger i anslutning till Runners Corner, se kartan ovan). 

  Klädinlämningen öppnar kl 20:00. Det är gratis att använda klädinlämningen och du kan även lämna in väskor. Midnattsloppet ansvarar inte för värdesaker och vi har inga värdeskåp. Klädinlämningen stänger kl 01.15 så se till att du hämtar dina inlämnade kläder/väskor före det.

  Vätska

  Det finns möjlighet att fylla på din vattenflaska vid Runners Corner. Se kartan ovan var du fyller på din flaska.

  Information

  Informationstält hittar du inne på Runners Corner om du har frågor.

  Observera att du inte kan hämta ut ditt startkit vid infotältet (undantag för Glada Midnattsloppet) utan all tröjutdelning sker i vald Stadiumbutik. 

  Info maskerad

  Maskeradtävling: För att tävla behöver du presentera dig för domarna och bli fotograferad i maskeradtältet mellan kl 18:30-20:10 (bredvid infotältet). Prisutdelning: kl 20:30 där alla deltagare i maskeraden fotas tillsammans och vinnarna tar emot sina priser. 1, 2 och 3:an får pris på scenen.

   

2.4. Starten – grupper och starttider

Beroende på vilken stad du springer i går starten till på lite olika sätt.

Visa starttider och mer info gällande starten för de olika loppen nedan.

 • Starten Göteborg

  Starttider Göteborg

  Starten

  Starten sker inne på Ullevi. OBS! Viktigt är att du som ska springa är på plats inne på arenan senast kl 21.00! Startgrupperna kommer att stå uppställda inne på Ullevi. Leta efter skylten som hör till din startgrup

  Vid din anmälan valde du en startgrupp som står angiven på ditt startgruppsband. Det är inte tillåtet att starta i en annan startgrupp än den du är anmäld till.

  Uppvärmning

  Uppvärmning med adidas Runners kommer att hållas från scenen på innerplan.

 • Starten Helsingfors

  Starttider Helsingfors

  Starten

  Starten sker i olika startgrupper. Startgrupperna kommer att stå uppställda på och kring Runners Corner. Leta efter skylten som hör till din startgrupp.

  Vid din anmälan valde du en startgrupp som står angiven på ditt startgruppsband. Det är inte tillåtet att starta i en annan startgrupp än den du är anmäld till.

  Uppvärmning

  Uppvärmning kommer att hållas från scenen på Runners Corner.

   

 • Starten Malmö

  Starttider Malmö

  Starten

  Starten sker på Runner’s Corner/Stortorget. Varje startgrupp har en egen samlingsplats. Leta efter skylten som hör till din startgrupp.

  Vid din anmälan valde du en startgrupp som står angiven på ditt startgruppsband. Det är inte tillåtet att starta i en annan startgrupp än den du är anmäld till.

  Uppvärmning

  Uppvärmning sker från scenen på Stortorget och leds av adidas Runners innan det är dags att gå in i startfållan.

   

 • Starten Stockholm

  Starttider Stockholm

  Var noga med tiden och innan det är dags för din grupp att gå in ber vi dig att hålla dig en bit bort för att undvika onödig trängsel framför insläppet.

  Starten

  Själva starten sker vid Ringvägen 45 B. Beroende på din startgrupp är proceduren fram lite olika.

  Vid din anmälan valde du en startgrupp som står angiven på ditt startgruppsband. Det är inte tillåtet att starta i en annan startgrupp än den du är anmäld till.

  Startgrupp 1A-2A: Startgrupperna ställer upp sig på markerade platser enligt Runners Corner-kartan.

  Startgrupp 2B-7A & 5 km startgrupp 1-3: Startgrupperna samlas vid den stora LED-skärmen som visar information om insläpp och tider för de olika grupperna. Där skall du vara 15 min innan DIN start, inte efter och inte heller så långt i förväg. Insläpp för startgrupperna sker 14 minuter innan start. Insläppet finner du utanför Runners Corner/Zinkensdamms IP, Ringvägen 23. 

  Uppvärmning

  Grupperna 2B och bakåt får gemensam uppvärmning med adidas Runners strax innan start. Vill man värma upp extra innan insläppet rekommenderar vi ytorna runt och i Tantolunden eller varför inte Wolmar Yxkullsgatan och Mariagatorna.

   

3. UNDER LOPPET

3.1. Bankarta – information och kringarrangemang

Midnattsloppet är som att springa igenom ett stort glatt party. Du springer tillsammans med tusentals andra löpare, alla i likadana tröjor och sent på kvällen. Allt detta skapar den gemenskap och stämning som är så unik för Midnattsloppet.

Visa bankartorna nedan för de olika Midnattsloppen och se de stämningshöjare du kommer möta vid våra  kringarrangemang längs banan. 

 • Bankarta Göteborg

  Upplev den stora löparfesten!

  Bankartan i full storlek (och kartor med endast 10km / 5km) >

  Midnattsloppet 10 km

  2018 intog Midnattsloppet Göteborg självaste Ullevi där start och mål var inne på arenan samtidigt som delar av banan flyttades närmare Göteborgs city. Banan är snabbare och mer lättsprungen än tidigare och vi kan maximera alla ljud- och ljusupplevelser.

  Inför 2019 har de två olika banorna (5 km och 10 km) setts över och utvecklats för att skapa en så bra upplevelse som möjligt. 

  Midnattsloppet 5 km

  Nya 5 km loppet bjuder på samma roliga bana, samma upplevelse och stämning – bara halva sträckan.

  Alla har samma T-shirt, alla får samma medalj och klassen är motionsklass så ingen segrare utses. Självklart kan man spana in sitt resultat på resultatsidan efter loppet. 5 km startar ca 10 minuter efter sista startgrupp i 10 km loppet.

  Kringarrangemang
  Under loppet kommer du stöta på kringarrangemang med olika teman. Till exempel livemusik i olika musikstilar, dj:s och ljusaktiviteter. Våra huvudpartner Stadium och adidas är alltid rejäla stämningshöjare och ser till att höja pulsen och ge dig massor av pepp. Det ska vara kul att springa Midnattsloppet!

  Vätskestationer
  Det kommer finnas två vätskestationer under 10 km loppet där det bjuds på vatten och sportdryck. En av vätskestationerna fungerar även som vätskestation för 5 km loppet.

  Toaletter
  Toaletter kommer att finnas vid Runners Corner och vid de båda vätskestationerna utmed banan.

  Sjukvård
  Vid start och mål finns det sjukvårdspersonal för din säkerhet. För din säkerhet ber vi dig skriva ditt namn, personnummer och ICE (nr till en anhörig) på ditt startgruppsband. 

  Maxtid
  Det finns en maxtid att förhålla sig till under loppet och den är 9 min/km. Maxtid för 10 km är 90 min och för 5 km är tiden 45 min.

  Håll till höger
  Känner du att du vill ta det lite lugnt under loppet så håll till höger så att snabbare löpare kan passera till vänster om dig.

 • Bankarta Helsingfors

  Upplev den stora löparfesten!

  Start och mål för Midnattsloppet Helsingfors är på Senatstorget i centrala Helsingfors, med den mäktiga Domkyrkan som inramning.

  Bankartan i full storlek >

  Midnattsloppet 10 km 

  Banan går genom centrala Helsingfors och är rätt lättlöpt. Loppet bjuder på stämningsfull löpning längs flera vackra stränder och kvarter. 

  Midnattsloppet 5 km

  5 km loppet startar och går i mål tillsammans med 10 km. Till stor del samma bana, samma upplevelse, samma publik – bara halva sträckan.

  Alla har samma T-shirt. Klassen är motionsklass så ingen segrare utses. Självklart kan man spana in sitt resultat på resultatsidan efter loppet. 5 km startar ca 10 minuter efter sista startgrupp i 10 km loppet.

  Kringarrangemang
  Under loppet kommer du stöta på kringarrangemang med olika teman. Till exempel livemusik i olika musikstilar, dj:s och ljusaktiviteter. Våra huvudpartner Stadium och adidas är alltid rejäla stämningshöjare och ser till att höja pulsen och ge dig massor av pepp. Det ska vara kul att springa Midnattsloppet!

  Vätskestationer
  Det kommer finnas två vätskestationer under 10 km loppet där det bjuds på vatten och sportdryck. En av vätskestationerna fungerar även som vätskestation för 5 km loppet.

  Toaletter
  Toaletter kommer att finnas vid Runners Corner och vid de båda vätskestationerna utmed banan.

  Sjukvård
  Vid start och mål finns det sjukvårdspersonal för din säkerhet. För din säkerhet ber vi dig skriva ditt namn, personnummer och ICE (nr till en anhörig) på ditt startgruppsband. 

  Håll till höger!
  Om du planerar att ta det lite lugnare i loppet så håll till höger så att snabbare löpare kan passera på vänster sida.

  Maxtid
  Maxtiden i Midnight Run är 90 min räknat från starttiden för sista startgruppen 7A.

 • Bankarta Malmö

  Upplev den stora löparfesten!

  Malmös banor är Midnattsloppets snabbaste och perfekta om du är ute efter att slå personbästa. 

  Bankartan i full storlek >

  Midnattsloppet 10 km

  Du upplever 10 km längs Malmös vackraste platser denna härliga sensommarkväll. Midnattsloppet tar dig från Stortorget längs Malmös kanaler till Malmö Live. Banan går vidare förbi Malmöhus slott in i sagolika Slottsparken, följt av Stadsbiblioteket och Malmö Opera.

  De sista kilometrarna springer du förbi Konsthallen, Triangeln och livliga Möllan längs Malmös Citys mysiga gågatan upp till Gustav Adolfs torg där målgång och jublande publik väntar på dig. 

  Midnattsloppet 5 km

  Du som väljer att springa 5 km startar och går i mål tillsammans med de som springer 10 km. Till stor del samma bana, samma upplevelse, samma publik – bara halva sträckan.

  Alla har samma T-shirt, alla får samma medalj och klassen är motionsklass så ingen segrare utses. Självklart kan man spana in sitt resultat på resultatsidan efter loppet. 5 km startar ca 10 minuter efter sista startgrupp i 10 km loppet.

  Kringarrangemang
  Under loppet kommer du stöta på kringarrangemang med olika teman. Till exempel livemusik i olika musikstilar, dj:s och ljusaktiviteter. Våra huvudpartner Stadium och adidas är alltid rejäla stämningshöjare och ser till att höja pulsen och ge dig massor av pepp. Det ska vara kul att springa Midnattsloppet!

  Vätskestationer
  Det kommer finnas två vätskestationer under 10 km loppet där det bjuds på vatten och sportdryck. En av vätskestationerna fungerar även som vätskestation för 5 km loppet.

  Toaletter
  Toaletter kommer att finnas vid Runners Corner och vid de båda vätskestationerna utmed banan.

  Sjukvård
  Vid start och mål finns det sjukvårdspersonal för din säkerhet. För din säkerhet ber vi dig skriva ditt namn, personnummer och ICE (nr till en anhörig) på ditt startgruppsband. 

  Maxtid
  Det finns en maxtid att förhålla sig till under loppet och den är 9 min/km. Maxtid för 10 km är 90 min och för 5 km är tiden 45 min.

  Håll till höger!
  Känner du att du vill ta det lite lugnt under loppet så håll till höger så att snabbare löpare kan passera till vänster om dig.

 • Bankarta Stockholm

  Upplev den stora löparfesten!

  Midnattsloppet Stockholm är som att springa igenom ett stort glatt party. Du springer tillsammans med ca 30 000 andra löpare, alla i likadana tröjor och sent på kvällen. Allt detta skapar den gemenskap och stämning som är så unik för Midnattsloppet. Längs banan möts du dessutom av över 30 kringarrangamang (ca 15 kringarrangemang på 5 km), våra stämningshöjare.

   

  Bankartan i full storlek >

  Loppen går på klassiska Södermalm. Start sker på Ringvägen utanför Zinkensdamms IP och målgång på Hornsgatan.

  Midnattsloppet 10 km

  10 km är en relativt tuff bana. Sofia Kyrkbacke mitt i loppet lämnar ingen oberörd. Publiken kommer dock bära dig fram så du gör ditt livs lopp. 

  Midnattsloppet 5 km

  5 km loppet startar och går i mål tillsammans med 10 km. Till stor del samma bana, samma upplevelse, samma publik – bara halva sträckan. 

  Alla har en likadan T-shirt, alla får en likadan medalj och klassen är motionsklass så ingen segrare utses. Självklart kan man spana in sitt resultat på resultatsidan efter loppet. 5 km startar ca 10 minuter efter sista startgrupp i 10 km loppet. 

  Kringarrangemang
  Under loppet kommer du stöta på över 30 st. (ca 15 på 5 km) kringarrangemang med olika teman. Du kommer bl.a springa förbi liveband, DJ:s olika ljud- och ljusshower, magiska toner vid Sofia Kyrkbacke med Stockholm Starlight och som vanligt kommer du att kunna gunga loss i karnevalstämning när Samba de Souza bjuder på svängiga trummor och grymma dansar. Våra huvudpartner Stadium och adidas är alltid rejäla stämningshöjare och ser till att höja pulsen och ge dig massor av pepp. 

  Vätskestationer
  Det kommer finnas två vätskestationer under 10 km loppet där det bjuds på vatten och sportdryck. En av vätskestationerna fungerar även som vätskestation för 5 km loppet.

  Toaletter
  Toaletter kommer att finnas vid Runners Corner och vid de båda vätskestationerna utmed banan.

  Sjukvård
  Vid start och mål finns det sjukvårdspersonal för din säkerhet. För din säkerhet ber vi dig skriva ditt namn, personnummer och ICE (nr till en anhörig) på ditt startgruppsband. 

  Maxtid
  Det finns en maxtid att förhålla sig till under loppet och den är 9 min/km. Maxtid för 10 km är 90 min och för 5 km är tiden 45 min.

  Håll till höger!
  Känner du att du vill ta det lite lugnt under loppet så håll till höger så att snabbare löpare kan passera till vänster om dig.

  Lilla Midnattsloppet & Glada Midnattsloppet (blå bana)

  Banans längd är 1 980 m och där man springer i mål på Hornsgatan, på samma ställe som för Midnattsloppet. Mer info om loppen på Lilla Midnattsloppets och Glada Midnattsloppets egna sidor. 

  Minimil

  Barnen springer ca 300 meter inne på konstgräset på Runners Corner/Zinkensdamms IP. Mer info om Minimil hittas på loppets egna sida.

   

Tips till publiken

 • Tips till publiken – Göteborg

  Detta händer på årets publik- och löparfest nu på lördag

  För tolfte gången är det dags för Midnattsloppet Göteborg. Som publik och löpare kan du njuta av festen, hettan och sambatakterna.

  Över sjutusen löpare som ringlar sig fram genom centrala Göteborg iklädda vinröda tröjor är en mäktig syn. Vissa vill springa snabbt, medan andra nöjer sig med att ta sig i mål. Det som förenar är glädjen att springa tillsammans med en entusiastisk publik som lyfter löparna.

  Här några highlights:

  Klockan 18:30: Runners Corner öppnar inne på Ullevi dit alla är väkomna. Musik, intervjuer, uppvisning av cheerleaders från GCO samt prisutdelning för vinnarna i Maskeradtävlingen.

  Klockan 21.30: De snabba löparna i Midnattsloppet skjuts iväg. Därefter sker en start var fjärde minut med upp till 1000 löpare i varje startgrupp. Var med när löparna svär löpareden till tonerna av ”Känn inge sorg för mig Göteborg”. Det är en härlig upplevelse.

  Klockan 21.30-22.30: Gillar du saxofon ska du hänga i hörnet av Bohusgatan – Sten Sturegatan, där saxofonensemblen Mingla spelar.

  Klockan 22:15 släpps den sista startgruppen iväg med de löpare som valt att springa fem kilometer.

  Missa inte heller:

  Ullevi: högst upp på Ullevi (som passeras i tre plan) spelas såklart husguden Håkans låtar, utanför paradentrén bjuds på elgittarsolon som för tankarna till Dire Straits och nere i garaget laddas löparna med Bruce Springsteen

  Heden: Garanterad ”Stimmung” utlovas på Heden där en äkta Oktoberfest äger rum, i augusti!

  Blå Porten: Utanför Ullevi huserar sambagänget aBunda, som garanterar äkta festivalkänsla med trummor, plymer och smäktande sambadans. Samban är ett adelsmärke för Midnattsloppet och uppskattas av såväl löpare som åskådare.

  Johan på Gårdas gata: DJ Kevin spelar House så att husen vaknar.

  Valhalla IP: Där vanligtvis Kopparbergs/Göteborg FC underhåller ger gospelkören löparna den energi de behöver för att klara den sista kilometern.

  Förutom detta så finns det ytterligare upplevelser för löparna längs banan

  Några exempel: Storbildsskärm, ljudgator och ljusspel, Stadium Energy Zone som välkomnar alla och säger välkommen åter, Kexchoklad gör high five efter halva loppet, adidas lyser upp löpvägen tågdunk från MTR Express, , SEAT peppar med spansk musik

   
 • Tips till publiken – Stockholm

  Upplev Midnattsloppet i sambatakt

  För trettioåttonde gången är det dags för Midnattsloppet. Som publik kan du njuta av festen, hettan och sambatakterna utan att det kostar en krona. Allt går av stapeln lördag den 17 augusti.

  Trettiotusen löpare som ringlar sig fram på Söder iklädda vinröda tröjor är en mäktig syn. Vissa vill springa snabbt, medan andra nöjer sig med att ta sig i mål. Det som förenar är glädjen att springa tillsammans med en entusiastisk publik som lyfter löparna. Så du har en viktig roll.

  Här några highlights:

  Klockan 18.40-19.45 Glada och Lilla Midnattsloppet med barn och ungdomar som springer i mål på Hornsgatan.

  Klockan 20.45-21.00 Söder gungar i sambatakt till Samba de Souza. Här är det färggranna plymer och högklackat som gäller. Paraden startar vid Zinkensdamm och trummar vidare upp mot Ringvägen.

  Klockan 21.20 De snabba löparna i Midnattsloppet skjuts iväg. Därefter sker en start var femte minut med upp till 1800 löpare i varje startgrupp. Var med när löparna svär löpareden till tonerna av ”Just i dag är jag stark”. Det är en härlig upplevelse, som man inte får missa.

  Klockan 21.20-23.30 Gillar du saxofon ska du hänga i hörnet av Östgötagatan – Ringvägen. Anders Gidlund bjuder på saxofonspel tillsammans med sin DJ. Så räkna med bästa draget.

  Missa inte heller:

  Sofia Kyrka 

  Här blir det ljusshow i adidas regi utanför Kajsas uteservering i Vitabergsparken. Backen upp till Sofia kyrka kantas av trehundra marschaller, som lyser upp i sommarnatten. Att ta sig dit är mödan värd. Vid kyrkan kan du njuta av skönsång från Änglakören.

  Mosebacke

  Härligt häng på Mosebacke där Promenadorkestern underhåller med Dixielandmusik. Här får både löpare och publik en boost som sitter i länge.

  Maria Torget

  Med 400 meter kvar till mål så svänger deltagarna in på Hornsgatan och möts av sambatoner från Samba St:olof.  Vid Mariatorget kör Thomas Gylling och Eric Malm sin Tropicopop med västindiska toner, som får folk att dansa på gatan. Här blir det garanterat drag och mycket folk.

  Målet Hornsgatan 55

  Bästa stämningen när glada löpare springer i mål i en strid ström. Räkna med att vinnaren spränger målsnöret någon gång mellan 21.48 – 21.50. Vinnartiden brukar ligga på runt 30 minuter. Festen pågår till efter midnatt då de sista löparna lyfts fram av publiken och en entusiastisk speaker. Här är alla hjältar.

   

  Blir du sugen på att springa?

  Direkt efter att sista löpare har gått i mål är det möjligt att anmäla sig till Midnattsloppet 2020.

  Ha en bra kväll på Söder!

3.2. Info under loppet

Visa mer info nedan om valfri rubrik. 

 • Håll till höger

  Om du under loppet känner att snabbare löpare kommer ikapp så håll till höger så de kan passera på vänster sida.

 • Maxtid

  Det finns en maxtid att förhålla sig till under loppet. Orsaken är att vi inte har tillstånd att hålla avspärrningar längre än till ett visst klockslag.

  Maxtiden är 9 min/km. Maxtid för 10 km är 90 min och för 5 km  är tiden 45 min. 

  Maxtiden anger hur lång tid du har på dig att gå i mål om du startar i startgrupp 7A. För varje tidigare startgrupp så får man 5 minuter extra. Det finns två stycken repstationer utmed banan.

  Beroende på i vilken stad du springer varierar repstationernas placering och reptiderna en aning. Information om tider och repstationernas placeringar ser du på bankartan.

 • Sjukvård

  Sjukvård finns vid start, mål och utmed banan.

  För din säkerhet ber vi dig skriva ditt namn, personnummer och ICE (nr till en anhörig) på ditt startgruppsband. 

  Om du själv, eller annan löpare, under loppet är i behov av sjukvård kan du uppmärksamma närmaste banfunktionär (med gul eller orange väst) om detta.  

  I akuta fall är det viktigt att så snabbt som möjligt få tag på en ambulans och då skall man ringa 112. Be vid behov hjälp av funktionär, medlöpare eller publik. 

 • Toaletter

  Toaletter kommer att finnas vid Runners Corner och vid de båda vätskestationerna utmed banan.

  Toaletternas placeringar ser du på Runners Corner-kartan. 

 • Vätskestationer

  Utmed 10 km banan finns två stycken vätskestationer, av vilka den ena även fungerar som vätskestation för 5 km loppet.  Beroende på i vilken stad du springer varierar placeringen längs banan en aning. Exakta placeringar ser du på bankartan.

  Du får även vätska efter målgång och det finns möjlighet att fylla på vatten vid Runners Corner innan start. 

3.3. Tidtagning

Visa mer info nedan om valfri rubrik. 

 • Låt dina vänner följa dig live under loppet

  Använd vår app för att följa loppet live.

  Under Midnattsloppet på lördag kan du genom din mobil och vår app följa loppet på olika sätt. Det finns tre funktioner i appen. Dels kan du följa täten under loppet genom ”Leaderboard”. Via ”My favorites” kan du lägga till de kompisar du vill följa och se vart de är någonstans ute på banan. På ”My Race” kan du som springer själv använda din GPS på din smartphone för att dela din position med andra som också kan följa loppet.

  Så här gör du som springer:
  1. Ladda ned appen mika:timing events i App Store eller Google Play.
  2. Välj Midnattsloppet.
  3. För att logga in på ”My Race” använder du ditt anmälnings-id och ditt efternamn. Ditt anmälnings ID står under QR-koden på ditt Startbevis och skrivs i formatet MN:XXXX.
  4. I appens inställningar ställer du in att ditt resultat ska vara publikt.
  5. Passa också på att lägga till dina kompisar som favoriter under ”My favourites”.
  6. Ha din telefon på dig när du springer loppet.

  Så här gör vännerna som vill följa dig: 
  1. Leta upp Startlistan på www.midnattsloppet.com
  2. Sök efter ditt namn eller startnummer.

  Det går även att följa en löpare utan att denne har laddat ned appen. Via startlistan på midnattsloppet.com kan man söka på personen man vill följa och sen favoritmarkera denne. Skillnaden mot appen är då att du inte följer löparen live utan man ser först när löparen passerar de olika mätstationerna utmed banan.

 • Tidtagning

  Tiden tas med ett tidtagningschip som du fäster i ditt skosnöre. Tidtagningen börjar när du passerar mattan på startlinjen, så det finns ingen anledning att stressa i starten.

  Mätstationer finns vid kilometer 1, 5 och 9 samt i mål. Resultatet, som publiceras automatiskt strax efter målgång, hittar du på vår resultatsida.

   

 4. EFTER LOPPET

Visa mer info nedan om valfritt Midnattslopp. 

 • Efter loppet Stockholm

  När du gått i mål får du medalj, kexchoklad, äpple, en alkoholfri öl från Falcon samt vatten. 

  Tidtagningschippet är ett engångschipp så du behöver inte lämna tillbaka det när du gått i mål. Återvinn det gärna som plast eller ta med det hem som ett minne.

   

 • Efterhantering

  Då du gått i mål får du dina efterhanteringsprodukter och dryck. Utbudet varierar lite mellan loppen, men består i regel av en bar eller motsvarande återställande produkt, en frukt och vatten/sportdryck antingen i flaska eller från en vätskestation. 

 • Jubileumsmedaljer och diplom

  Diplom

  Om du vill ha ett fint minne från loppet kan du köpa ett diplom som tilläggsprodukt i samband med anmälan. Du får ett fint diplom med ett tecknat motiv från loppet och med ditt namn och sluttid hemskickat några veckor efter loppet.

  5-års diplom

  Du som gör ditt femte Midnattslopp får ett jubileumsdiplom hemskickat några veckor efter loppet. Vi bjuder på diplomet som tack för att du varit en viktig del av Midnattsloppsfesten i fem år! Jubileumsdiplom skickas för alla fyra loppen.

  Jubilarer

  STOCKHOLM

  Är du en av dem som har satt färg på Midnattsloppet under många år? Då vill vi hylla dig med ett pris vid årets lopp i Stockholm. Har du sprungit 10, 15 eller 20 lopp får du en jubileumsmedalj. Har du gjort en ännu större prestation och deltagit i 25, 30 eller 35 lopp får du ett pris i konstglas.

  Hämta ditt pris

  Du hämtar ditt pris direkt efter målgång vid Jubileumstältet på vänster sida av Hornsgatan. Vi vill gärna uppmärksamma jubilarerna, så var beredd på att någon av speakrarna Palle och Magnus intervjuar just dig.

  Fundera gärna på ditt bästa Midnattsloppsminne som du vill dela med dig av.

  GÖTEBORG

  Du som springer ditt tionde Midnattslopp i Göteborg får en 10-års jubileumsmedalj. Medaljen hämtar du i informationstältet på Runners Corner då du gått i mål.  

   

4.1. Resultat

Vår resultatservice är högt uppskattad av Midnattsloppets deltagare. I startkitet ingår ett tidtagningschip med vilket du får ditt resultat från loppet, inklusive mellantider.