Skip to content

Några glada löparentusiaster från Hammarby gav sig iväg på en resa över atlanten och året var 1981. Målet var Sylvesterloppet i Rio som genomförs på Nyårsaftonen och har sprungits sedan 1925 nedan bild är hämtad från 2011. Sylverloppet är mer en fest än ett renodlat löplopp och samlar mängder av åskådare. Några glada löparentusiaster från Hammarby gav sig iväg på en resa över atlanten och året var 1981.

BILD

När Hammarby löparna åter var hemma på Söder så bestämde de sig för att de skulle göra ett liknade lopp. Planer smides och en banan tog form och nu föddes ett nytt lopp Midnattsloppet. Hammarby löparnas idé var att skapa en fest mitt i stan eller snarare på Söder i Stockholm. Sen starttid en lördagskväll skulle garantera publik och en bansträckning på ca 10 km skulle gagna för många deltagare. Året var 1982 och historian har börjat.

Roliga berättelser

Midnattsloppet har en 41 årig historia och vi vet att det finns mängder av roliga händelser som har skett under åren. Vi tänker att vi ska berätta dem här och kanske du har en Midnattsloppshistoria du vill dela med dig av. Du är mer än välkomna att skicka in din berättelse till oss på Midnattsloppet. Den behöver inte vara lång och du behöver inte vara något författare utan vi ordnar med stavning och annat, det viktigaste är att du delar med dig så att andra kan få uppleva det magiska med Midnattsloppet. Skicka historien till: info@midnattsloppet.com.

(BILDER)

Året var 1982 och det första Midnattsloppet i historien skulle gå av stapeln på Söder i Stockholm. Start och mål var på Mariatorget och vid fontänen hade vi byggt upp en byggställning med läsbelysning för oss speakers och en ljudanläggning med lite musik. Vi är redo.

”Men vi måste ju ha el”. Vi hade glömt den detaljen. Funktionärerna letade runt på torget men utan resultat, ingen el. Plötsligt dyker en man upp släpande på två stora resväskor.

– Bor du här? Frågar vi
– Ja, säger den lite förvirrade mannen som just kommit hem efter ett halvår i USA.
Det visar sig att han bor på nedrebotten i grannhuset. Perfekt.
– Får vi köpa lite el av dig?

Förvirringen är nu ännu större hos mannen men efter lite förklaringar så får vi låna ett eluttag från hans kök. Ut med sladden genom fönstret och allt är frid och fröjd. Vi är redo igen. Vi pratar och förbereder starten för historiens första Midnattslopp och på startlinjen står 2400 förväntansfulla löpare som hålls i schakt av endast 4 st funktionärer. Lite underbemannade på funktionärs fronten var vi. Plötsligt blir det svart och micken slutar att fungera. Strömmen har gått. Vad är det som händer?

Stressade funktionärer rusar in hos amerikaresenärens bostad för att undersöka om sladden har halkat ur, men den sitter i uttaget precis som den ska. Givetvis är sladden skarvad med en kabelvinda som ligger ute på gatan, där är nog felet tänker funktionärerna som rusar ut på gatan och fram till kabelvindan. Där möts de av en korvgubbe. Han hade sett kabelvindan när han kom gående på gatan och tänkte, jag lånar lite el till min korvlåda. Bra för han med dåligt för oss, efter lite mekande och lite fördröjning av starten kunde vi släppa iväg det första Midnattsloppet för 41 år sedan och Midnattsloppet var fött.

Willy Berggren – initiativtager av Midnattsloppet

(BILDER)

Att slå världsrekord är kul och för att lyckas med det behöver man lite hjälp på traven. En idé föddes att man skulle springa en flygande kilometern och större delen av svenska medeldistanseliten hakade på. Starten skedde vid fd Televerksskolan på Hornsgatspuckeln. Bakom en bil samlades deltagarna och sakta börjar bilen rulla fram med löparna efter sig. När löparna passerade startlinjen och startskottet gick av var löparna redan upp i maxfart. 1000 m bort var mållinjen där 10 st tidtagare har radat upp sig med sina tidur och placeringsräknare. Men på den här tiden fanns inga mobiler eller andra elektroniska lösningar så vi behövde hitta en hållbar lösning för att kunna få en korrekt tid. Vi skulle ju sätta världsrekord. Vi hade två radioapparater där vi kunde kommunicera men ofta försvann ljudet då tekniken inte var den bästa. Hur skulle vi göra? Jo, start och målchefen träffades 20 min före start, kalibrerade sina armbandsklockor för att få en exakt tid. Via den knastriga radion kunde startchefen förvarna målchefen om att starten närmade sig och att man höll tiden. Exakt på tiondelen passerade löparna startlinjen och startskottet och vid målet startade tidtagarna sina tidur på målchefens kommandoord NU. Redan första året underskred australiensaren Pat Scammel (OS-medaljör) världsrekordtiden på 1000 m och ett nytt lopp var fött.

Flygande kilometern. Året var 1985.

(BILDER)

Midnattsloppet är mycket mer än ett vanligt löplopp och en entusiastisk arrangemangsgrupp skapade under många år olika aktiviteter i anslutning till det ordinarie Midnattsloppet. ”Flygande kilometern och Kyparloppet” var två uppskattade aktiviteter på Hornsgatan. Kyparloppet vände sig till alla söders krogar och restauranger. Vi skulle kora den skickligaste kyparen med söders snabbaste service. 65 st nervösa kypare hade anmält sig till loppet där det gäller att springa med en bricka med 2 glas och en flaska champagne. Samlingen skedde på ” De Fyras Krog ” Bastugatan 65 och sen marscherade alla ner till starten. Glasen fylldes på nervositeten tilltog, uppställning, färdiga och pang, starten har gått. 25 – 30 000 förväntansfulla åskådare ser på när glas välter, champagne som går till spillo och uppgiva kypare som ständigt får fylla på sina glas. Mot mål rusar en blivande segrare till publikens enorma bifall. Vi har en segrare. I mål kommer även kyparens chef som går fram till sin anställde och han lyfter upp segrarens bricka och vänder den upp och ner. Glasen och flaskan var fastlimmad. Ursinniga konkurrenter rusar till och den fuskande segraren flyr in på en bakgata med ett gäng arga konkurrenter hack i häl. Vad som hände fick vi aldrig veta men det kanske vara tur. Till kommande år tillsattes en kyparlopps kontrollant.

Willy Berggren – initiativtager av Midnattsloppet

(BILDER)

När jag svänger ut på Hornsgatan och möts av publikens jubel svävar jag liksom fram över asfalten. ”Grönvitt i täten i Bajenland”, skriker speakern i extas.

Men som arrangör av Midnattsloppet startar äventyret långt före midnatt. Klockan nio på förmiddagen är vi på plats för att bygga speakertorn, scener och annat som gör löparfesten möjlig. Klart jag ställer upp på det. Men jag försöker spara på krafterna och låter bli att lyfta de tyngsta prylarna. Då ringer radio Stockholm och vill ha en intervju med arrangören och en
löpare. Klart jag ställer upp på det. I mig får de båda rollerna i en och samma person.

De frågar om festen och stämningen, vilka artister som kommer och var man upplever Midnattsloppet bäst. ”Några nyheter för året?” Ja vi har vårt transalopp, där män utklädda till kvinnor i höga klackar och kort kjol kan bli en riktig publikmagnet, svarar jag.
Radio Stockholm ville däremot inte veta så mycket om elitlöparna, som var min grej, men visst blev reportern impad när jag berättade att jag var tvåa året innan.

Det till synes oändliga upploppet på Hornsgatan suger i vanliga fall. Men inte den här kvällen. Jag har fått en liten lucka till tvåan och trean, och jag känner mig stark. Det här borde jag fixa och lägger in en högre växel de sista fyra hundra meterna. Adrenalinet pumpar när jag i sambatakt springer först över mållinjen. Glädjen är enorm och jag är en vinnare i Midnattsloppet.

Men kvällen tar inte slut här för nu skall scener och ställningar packas ner och gatorna ska städas. Min insats där är rätt begränsad men klart man ställer upp på det.

I backspegeln är segern i Midnattsloppet mitt bästa idrottsminne. Roligt också att kunna berätta om. Alla har en relation till Midnattsloppet, som publik eller löpare, och fattar hur stort det är.

De senaste 10 åren har jag varit speaker i Midnattsloppet och Klart man ställer upp på det.

Hälsningar,
Palle

PS. Det var då vi satte varumärket: Samba – Asfalt – Hetta – 10 kilometer, som gäller än i dag, med påhänget 5 kilometer.

(BILDER)

I Midnattsloppet går det i mål många löpare samtidigt och innan den digitala världen fanns så behövde vi skapa någon smart lösning för att kunna skapa en korrekt resultatlista. 5 löpare/ sekund var flödet i det första Midnattsloppet. Efter några sömnlösa nätter så var lösningen ett faktum. Alla skulle få en nummerlapp med en liten riv remsa som indikerade vem som hade just denna nummerlapp. Nummerlappen fästes med säkerhetsnålar och den lilla riv remsan fästes med självhäftande klister på baksidan. Funktionärerna som skulle ta emot löparna i mål skulle då enkelt dra av den lilla riv-remsan och sätta dem på en planka med 20 spikar. Spik 1 för de första hundra osv på så sätt skulle vi få till en korrekt resultatlista. Nu var allt på plats och löparna joggade in till starten i för kvällen ett ymnigt hällregn. Regnet pågick under hela loppet och när löparna började närma sig målet så inser vi att alla riv remsor låg blöta i rännsten utmed hela banan. Snabbt fick vi ställa om och beslutade att alla skulle ta av sin nummerlapp och lämna över den till funktionärerna. Men med 5 löpare / sekund så håller inte den manövern rent tidsmässigt så kön få att gå i mål blev enorm, som mest var den över 100 meter. Regnet höll i sig och nummerlapparna flöt ut på dessa spikar och det tog två dygn att få fram en resultatlista. Arga löpare grymtade om fiasko, resultatlistan höll inte så visst var kritiken befogad. Trotts det lovordades Midnattsloppet i media och nästa år hade vi lärt oss av läxan.

Willy Berggren – initiativtager av Midnattsloppet

(BILDER)

Under många år skapades Midnattsloppet av några få entusiaster kopplat till Hammarby Friidrott. Arrangemanget hade varit en del i det vanliga flödet hos en ideell förening men i takt med att anmälningarna ökade så behövde det bli en förändring. 2010 lyftes arrangemanget ut och bildade en egen arbetsgrupp och ett eget bolag skapades men 100% ägt av föreningen. Verksamheten styrdes om där fokus lades på löparens upplevelse. Startgrupper strukturerades, sekundscheman vid startregin, storbildsskärmar med information, helheten blev viktig och det belönades med ytterligare mer anmälningar. En ljummen Lördagskväll i augusti 2014 strömmade deltagarna in på Runners Corner, musiken, maskeradeltagarna, elitlöparna, sponsorerna alla var där. Förväntansfulla deltagare radar upp sig för att ge sig i väg genom den ljumma kvällen. Leden tätnar, allsången vibrerar och löpareden svärs. Nedräkning har börjat och pang där går starten. Löparnas neonfärgade tröjor skapar en orientalisk orm genom gatorna på söder. Sambadansare, dj´s, coverband och 30 talet peppande stationer ramar in hela festen. Söder glöder och alla är där. Målet hägrar på Hornsgatan och när rökridån lättar tar publiken emot med ett enormt jubel. Känsla att det är vi som gör det och att det är NU det händer infann sig. Det var en otroligt mäktig upplevelse att få räkna in 44 500 löpare vid målet och genom det sätta ett prydligt Midnattsloppsrekord. Detta var alla års strävansfulländning.

Det kallas magi.

Skip to navigationt