7 vanliga löparskador och 3 sätt för att undvika dem

7 vanliga löparskador

Sommarträningen är i full gång. Är du redo? Löparskador är något som tyvärr drabbar många löpare. Här är en kort beskrivning av sju vanliga löparskador och tips för hur du kan undvika dem. 

1. Främre knäsmärta

Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS ) är en främre knäsmärta innanför eller diffus smärta runt knäskålen. Den uppstår då leden mellan knäskålen och lårbenet överbelastas.

2. Hälseneinflammation

Smärtor i hälsenan förekommer vanligen bland idrottare och kan ha en rad olika uppkomstmekanismer. Smärtan sitter vanligen 5-7 cm upp från hälen och känns kraftigare vid aktivitet.

3. Hälsporre

Hälsporre kan ge dig en kraftig smärta under hälen, i framkant av hälen eller på insidan av hälen, när du går eller står och beror på en liten skada där den sena som går under foten från tårna fäster in i hälen.

4. Benhinneinflammation (MTSS)

Benhinnebesvär kan uppstå vid överbelastning av musklerna i underbenet. Det är en vanlig skada som kan uppstå av en för snabb stegring, eller för intensiv, träning.

5. Höftsmärta

Smärta i och runt höften är ett vanligt problem som kan visa sig på flera olika sätt. Allt från en liten stelhet efter ett löppass till kraftig värk som gör det svårt att gå.

6. Löparknä

Löparknä är en irritation och smärta på utsidan av knät, i höjd med knäleden, som uppstår i samband med löpning eller andra sporter som belastar fot, höft och knä.

7. Menisksmärta

Symptom på trasig menisk, meniskskada, är smärta i knät vid vridning eller när du sitter på huk. Tidigare meniskskada kan leda till artros i knät.

3 sätt för att undvika dessa löparskador:

1. Variera din löpning både vad det gäller underlag, skor, tempo.

2. Lyssna på din kropp, ofta kommer smärtan smygande som en varning att ta det lugnare. Om smärtan ökar efter varje träningstillfälle och blir mer och mer ihållande bör du stanna upp. Smärtan får max hålla sig i 24 timmar innan den avtar helt. 

3. Styrketräna för att höja belastningsnivån som din kropp klarar av. Träna de delar av kroppen som du tidigare varit skadad i mer regelbundet

Artiklen är framtagen av Access Rehab. För mer information och tips om hjälp med behandling se Access Rehabs hemsida.