Vad krävs för att klara Midnattsloppet?

Är Midnattsloppet det första lopp du springer? Oroar du dig för att du inte ska klara av distansen? Du kan vara lugn. En mil är en distans som de allra flesta klarar av att springa och är en perfekt distans att starta med som ändå ger dig en rejäl utmaning. För att få en rolig upplevelse där du känner dig pigg så är det bra om du i alla fall har tränat löpning minst en månad innan loppet. Om du är helt nybörjare med löpning så behöver du omkring 12 veckors regelbunden träning. 

10 tips som gör att du kommer att klara Midnattsloppet utan problem!

1. Få till en regelbundenhet i din träning

Du behöver absolut inte träna varje dag inför loppet men se till att du får till en regelbundenhet så att du i alla fall springer 2-3 löppass per vecka.

2. Planering

För att få till en regelbundenhet i din träning hjälper det om du planerar in och avsätter tid för den. Då är det större chans att träningen blir av.

3. Variera träningen

Springer du alltid samma runda i ungefär samma tempo så kommer din kropp vänja sig efter ett tag och du kommer stanna av i din utveckling. Risken finns också att du tröttnar. Spring på olika ställen, olika underlag och variera tempot. Se till att växla mellan lugnare och tuffare pass. Springer du 2-3 löppass per vecka kan det vara en idé att lägga in ett intervallpass, en joggingtur på 20-30 minuter och ett längre joggingtur på 30 minuter eller längre. På joggingturerna ska du hålla ett bekvämt tempo. Är du nybörjare varvar du löpning med gång på alla passen de fyra första veckorna.

4. Gå inte ut för hårt

Ska man springa ett lopp och man vill göra bra ifrån sig finns det en risk att du springer för mycket än vad kroppen är van vid. Kom ihåg att öka träningen successivt så att du inte råkar ut för en skada. Känner du att du får ont av löpningen är det bättre att vila några dagar för att sedan försiktigt smyga igång. Att bara springa på och tro att det går över leder endast till att skadan förvärras.

5. Kom igång i tid

Har du aldrig sprungit tidigare och är helt nybörjare är det bra att komma igång nu med träningen. Det är ingen idé att vänta med att börja löpträna tills det nästan är dags för loppet. Då är det större risk att du stressar igång med träningen och riskerar att bli skadad. För bästa upplevelse av loppet kom igång med löpningen med en gång.

6. Kan du jogga i 45 minuter kommer du fixa loppet

Klarar du att jogga i 45 minuter utan att stanna innan loppet så kommer du att klara av loppet galant.

7. Hitta ditt bekvämlighetstempo

Många som börjar springa springer alldeles för hårt till en början. Öva på att jogga långsamt i ett bekvämt tempo så kommer du märka att du orkar jogga både längre och att upplevelsen av löpningen blir roligare när du kan njuta av den.

8. Låt dig inte stressas av andra

Det är lätt att jämföra sig med andra och bli stressad av hur mycket andra verkar hinna träna. Utgå istället från dig själv och vad som känns bra för dig.

9. Spring inte bara

För att hålla dig skadefri och få ett starkare löpsteg rekommenderar vi att du kompletterar din löpträning med ett styrkepass minst en gång i veckan. Här på Löparguiden hittar flera träningsfilmer av Runacademy med b.la ett löpstyrkepass. Fler träningspass anpassade för just löpare finns på Runacademys medlemssida.  

10. Jobba med löptekniken

Får du till löptekniken kommer du att märka att det blir både lättare och roligare att springa. Du kan tänka på att du ska springa med en rak och ståtlig hållning samt ta korta och lätta steg. 

Midnattsloppet är den roligaste och kanske lättaste mil du kan springa och passar därför för nybörjare som van motionär. Här är inte tiden det som står i fokus utan upplevelsen och den folkfest som Midnattsloppet är. Passa på att säkra din plats före prishöjningen den 31/5. Till Anmälan.