Tips inför Midnattsloppet – loppdagen

Johanna Bäcklund och Petra Kindlund från Runacademy ger sina bästa tips inför Midnattsloppet. Här ger de dig bland annat svar på vad man kan äta på loppdagen, hur man kan värma upp och annat som kan vara bra att tänka på under själva loppet. Runacademy ger dig all pepp du behöver för att lyckas ändå in i mål.

Tips inför loppet

 • Kom ihåg att fylla på med vätska och energi
  Eftersom loppet går på kvällen är det väldigt viktigt att du får i dig både vätska och mat under dagen. Ät ordentlig frukost och lunch, men tänk att du sen till middagen äter något som är mer lättsmält omkring tre timmar innan start. Undvik därför en rejäl köttbit utan ät snarare en pastarätt, havregrynsgröt eller något liknande. Se till att du fyller på med lite extra vatten och är det jättevarmt under dagen kan det även vara bra att dricka sportdryck eller vätskeersättning för att få i sig salter.
 • Ha lite koll på banprofilen så du vet lite hur jobbig banan är
  Det är bra att vara förberedd på när backarna kommer. Det är smart att hålla igen något när du springer uppför, om du tar i för hårt är annars risken att du springer dig stum i backarna och kan förlora mycket kraft när det sen går utför eller är plant. Håll igen och öka istället tempot när du springer nedför efter att ha nått toppen. Här har du oftast mer tid att tjäna. Bankartorna hittar du under respektive loppstad Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors.
 • Var på plats i tid
  Se till att du är på plats i god tid så du kan lämna ifrån dig saker, värma upp, gå på toaletten och insupa stämningen.
 • Underskatta inte uppvärmningen
  Det är viktigt att du värmer upp kroppen innan loppet för att du ska vara redo. Jogga gärna 5-10 minuter innan du går in i startfållan och där får du sedan får en kort uppvärmning tillsammans med Runacademy.

Tips under loppet

 • Ta det lugnt i början
  Se till att du inte går ut för hårt i början. Det är lätt att starta för hårt och riskera att dra på sig mjölksyra, vilket kommer straffa sig längre fram i loppet. Se därför till att starta lite lugnare för att kunna öka tempot på slutet.
 • Det är lätt att komma i svackor under loppet
  Det är mycket möjligt att du kommer i perioder av svackor där det känns extra tungt och jobbigt. Men det är helt normalt och det gäller då att kunna koppla bort dessa onda tankar. Bli inte rädd för onda tankar för de kommer inte stoppa dig. Oftast släpper de ganska fort och efter några hundrameter är du pigg igen. Det gäller bara att inte ge upp. Fortsätt kämpa du kommer att klara av det!
 • Utnyttja vätskestationerna
  Om du springer milen över 55 minuter är det extra viktigt att du får i dig vätska, speciellt om det är varmt ute. Du kommer tjäna tid på att stanna och dricka ordentligt än att stressa.
 • Njut och ha roligt av loppet
  Det kommer vara mycket folk och trångt under vissa delar av banan. Se till att du njuter av stämningen och får en njutbar upplevelse. Det viktigaste är inte hur fort du springer utan att du får ett fint minne från själva loppet! Lycka till!

 

Runacademy sprider löparglädje över hela Sverige. Både Petra och Johanna är elitlöpare med stor erfarenhet av tävlingslopp och många framstående placeringar i olika lopp och SM tävlingar. Läs mer om Runacademys löpargrupper som startar redan nu i september.