Så får du in träningen i vardagen

Att få till träningen i vardagen är inte alltid helt lätt. Vi har ofta många andra åtaganden och måsten som gör att träningen prioriteras bort. Du som har bokat att springa Midnattsloppet vill ju självklart prestera så bra som möjligt och känna att du kan njuta av loppet. För att få till ett bra lopp krävs träning. Men hur ska man få till träningen då det känns som att tiden inte riktigt finns där? Det finns lösningar, med planering och förberedelse går det att få till bra kvalitativ träning trots lite tid.

Här kommer tips från oss på Runacademy som hjälper dig att få till träningen i vardagen.

1. Planera din träning

Att ha en plan på vad du ska träna, hur och när gör träningen mycket enklare. Ett tips är att ha framförhållning och planera upp kommande veckas träning i veckoslutet exempelvis en stund på söndagskvällen. Planerar du din träning är det större chans att den blir av.

2. Prioritera dina nyckelpass

Dina nyckelpass är de pass som är viktigast för din utveckling. Har du en vecka då du har ont om tid för träning skriv ner vilka pass som är viktigast att få till och prioritera dem. För att utvecklas i löpningen är variation viktig, en tumregel är att försöka få till ett tuffare intervallpass, ett lättare joggingpass och ett styrkepass per vecka. Är din målsättning att bli en snabbare löpare är just intervallträningen viktig att hålla igång.

3. Förbered träningen dagen innan

Att förbereda träningen gör att det blir mycket smidigare att också komma iväg och du spar tid. Ett tips är att kvällen innan packa din träningsväska eller lägga fram dina träningskläder.

4. Transportlöpning istället för att åka kollektivt eller ta bilen

Att springa till eller från jobbet är ett utmärkt sätt att få till träningen i ett annars fullspäckat schema. Har du långt till jobbet kan du hoppa av några stationer innan och springa sista biten.

5. Träna på lunchen

Har du 1 timmes lunch går det att få till effektiv och bra träning på bara 30 min. Exempel på ett effektivt löpintervallpass är några backintervaller på 2x5x30 sek där du springer 5 intervaller uppför backen under 30 sek och sedan går nedför backen mellan intervallerna och upprepar detta i 2 serieomgångar. Vila 1-2 min mellan serierna. Tabataintervaller är också snabba och effektiva intervaller där du springer 20 sek och vilar 10 sek mellan varje intervall totalt 8 gånger. Upprepa denna serie 1–2 gånger med 1-2 minuters serievila.

6. Träna på morgonen

Att träna det första man gör på morgonen är ett bra sätt att få till träningen och få den gjord med en gång. Men ska du köra ett hårdare pass på morgonen se till att få i dig något innan så att du inte tränar på tom mage.

7. Träna med familj, vänner eller dina barn

Ett annat sätt att få till träningen är att göra den tillsammans med andra. Det är mycket större chans att träningen blir av om man bokat upp en tid och plats för att träna samtidigt som det är ett kul sätt att umgås på. Varför inte träna tillsammans med barnen? Ett styrketräningspass med kroppen som belastning hemma i vardagsrummet till härlig musik kan alla hänga med på.

8. Kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av

Även om du har bara 10 min över för träning är det bättre att springa i 10 min än att inte träna någonting alls.