Planera din träning

För att få in träningen i sitt ofta späckade schema så är det viktigt att planera. Det är annars lätt att man skjuter på träningen och tänker att det passet kan göras dagen efter istället. Plötsligt har hela veckan gått och man har inte kört ett enda pass. Om man planerar in när träningen ska göras och på så sätt avsätter tid för att träna så är det mycket större chans att du hinner med passet. Vad du ska tänka på när du planerar din vecka.

Hur ska en veckas planeras?

Under en veckas träning vill man få in så många olika träningspass som möjligt. Det är viktigt att variera träningen för att utvecklas och för att det ska kännas roligt. Hur mycket du kan variera träningen beror självklart också på hur många pass i veckan som du har tid och din kropp klarar av. En bra tumregel är att försöka få med ett tuffare intervallpass, ett lättare joggingpass samt minst ett styrkepass.

Variera mellan hårda och lätta pass

När du planerar din vecka är det viktigt att du varierar mellan de lätta och hårda passen. För att ta åt dig av de tuffare träningspassen så måste kroppen få vila. Dagen efter ett tufft intervallpass är det därför bäst att vila eller enbart köra något återhämtande som en promenad, simning, cykling eller lättare jogg. Du ska inte köra flera hårda pass efter varandra då kommer du tillslut inte orka köra lika hårt på träningen och får helt enkelt inte samma effekt. Tänk på att du måste vara återhämtad för att även kunna ta åt dig av träningen.