Ont i baksidan av låret

Orsaker ont i baksida av låret

Varför man får ont i baksidan av låret kan orsakas av flera olika saker. Det kan vara muskelsmärta som kommer vid överbelastning och växla från en molande smärta till ett plötsligt hugg. Det kan även bero på nervsmärta från en påverkan av ischiasnerven.

Hur vet man om det inte är en bristning?

En bristning i låret uppstår vanligen efter en längre period med hårdare träning där musklerna inte hinner återhämta. Bristningen kan kännas som ett hugg i baksidan av låret vid aktivitet men den kan även komma smygandes när du börjar blir kall och sen öka i smärta. Att strectcha för hårt kan även ge bristningar.

Vad kan man träna under tiden?

Alternativ träning under period med smärta kan vara vattenlöpning, crosstraining eller lättare cykling. De är alla pulshöjande aktiviteter men du kan själv välja hur stor påfrestning/belastning du lägger på låret så rörelsen/träningen blir så smärtfri som möjligt. När smärtan avtar kan löpningen återupptas successivt i kombination med följande styrke/stretch-övningar.

Övningar 

1. Bäckenlyft med rakt ben 

Ligg på rygg med böjda knän. Knip rumpan och lyft bäckenet och nedre delen av ryggen från underlaget. Håll positionen och sträck det ena benet. Håll i 3-5 sek och sänk långsamt tillbaka. Upprepa med motsatt ben. Upprepa övningen ca 10 ggr.

2. Bäckenlyft med böjt ben

Ligg på rygg med böjda ben. Lyft det ena benet och ta tag om knät. Spänn rumpan och lårmuskulaturen, och lyft bäckenet och den nedre delen av ryggen. Håll i 3-5 sek och sänk långsamt tillbaka. Upprepa med motsatt ben. Upprepa övningen ca 10 ggr.