Muskelbristning i vaden

Varför får man muskelbristning i vaden?

Muskelbristning eller sträckning innebär att en eller flera muskelfibrer går av och orsakas av att muskeln utsatts för överbelastning. Varje muskel är uppbyggda av dessa små muskelfibrer. När man talar om muskelbristning i vaden talar man oftast om en partiell ruptur, dvs delvis bristning av vaden.Själva bristningen uppkommer i övergången från långsam till hastigt arbete, exempelvis en snabb rusning i någon bollsport. En muskelbristning är vanlig idrottsskada och uppstår oftast vid explosiv aktivitet. Men en muskelbristning kan även uppstå som följd av upprepade ensidiga rörelser.

Symptom

Symptom vid muskelbristning är starkt huggande smärta i nedre delen av vadmuskelns insida med en efterföljande ömhet och muskelsvaghet. Med en muskelbristning kan det göra mycket ont att bara gå eller springa.

Behandling

För att blödningen i muskeln inte ska öka är det är det viktigt att sluta träna direkt. Hur snabbt man sedan börjar behandlingen har stor inverkan på hur snabbt man blir skadefri. Ett tryckförband bör fästas över det skadade området inom några minuter och benet bör ligga i högläge.

För fortsatt behandling bör skadan undersökas av någon medicinskt utbildad personal med idrottsmedicinsk kompetens, t.ex. naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast. Ett troligt scenario för rehab vid muskelbristning är vila de första dagarna. Därefter lätt stretch av vaden (smärtan bestämmer nivån för stretchen) och när muskeln tillåter det är tåövningar en bra övning att börja med. Börja på två ben och öka successivt belastningen.

Tåhävning 

Ovning_muskelbristning_vad_knaboj Ovning_muskelbristning_vad_tahav

Stå på en pall med hälarna en bit utanför kanten. Lyft hälarna från pallen genom att pressa fötterna och kroppen upp på tå. Sänk ner igen långsamt så att hälarna går förbi kanten. Övningen kan göras med ett ben eller med två ben samtidigt beroende på svårighetsgrad. Upprepa rörelsen.

När kan man börja löpträna igen?

Ett sätt att testa sin vad kan vara att utföra ett hopp. Om hoppet är smärtfritt är det ett tecken på att muskeln troligtvis har läkt och att löpning kan fungera men det betyder inte att vävnaden är lika stark som innan skadan. Därför viktigt att successivt öka löpningen så att man inte går på för hårt direkt och riskerar att skadan går upp på nytt.

Ett individuellt löpprogram anpassat för just din situation är absolut det allra bästa.