Medicinska råd inför loppet

Stukat foten eller råkat ut för en förkylning? Ibland är olyckan framme och därför har vi tillsammans med Access Rehab samlat råd kring lättare skador, sjukdomar och vad som kan vara bra att tänka på i samband med loppet. Nu på lördag kan du träffa Daniel och Mattias på Access Rehab inne på Runners Corner/Zinkensdamm mellan 18.30-22.00 där de erbjuder medicinsk- och skaderådgivning.

RÅD VID LÄTTARE SKADOR

STUKNING – Det direkta omhändertagandet har stor betydelse för läkningen se PRICE (skydda, vila, kyla, tryck, högläge). Se till skadans omfattning. Är vristen svullen? Hur lång tid innan tävlingen uppstod skadan? Gör det ont under tiden man springer eller kom-mer smärtan efteråt? Rådfråga en terapeut. Hemmarehab: balans- platta, knögla ihop en tidningssida med tårna, tåhävningar.

SKRUBBSÅR EFTER FALL – Känn efter och bestäm själv om det är en bra idé att springa.

KNÄSMÄRTA – Avstå att springa med för mycket knäsmärta. Rådfråga alltid en terapeut. Kanske går det att tejpa knät eller använda ett knäskydd för ökad support.

PLANTARFASCIT – dvs smärta under foten, bak mot hälen. Kan bero på överbelastning/överansträngning eller felaktiga skor. Ingen bra idé att springa med en plantarfascit. Tillståndet kan komma att förvärras. Tejpning kan dock hjälpa om man känner att man vill ge loppet en chans.

SKAVSÅR – ”Spring in” skorna. Om du springer mycket rekommenderar vi att ha fler par skor att variera mellan för att minska risken för förslitningsskador.

SMÄRTA UNDER LOPPET – Experimentera: korta löpsteget, stanna och stretcha/massera, spring långsammare/gå – något som fung- erar? Annars finns sjukvårdare längs banan.

OM DU BLIR SJUK INNAN LOPPET

FEBER – Spring inte. Kroppen har fullt upp med att ta hand om infektionen.

ONT I HALS OCH ÖRON – Spring inte.

SNUVIG – Helt ok att springa så länge kroppen känns ok i övrigt. Hur väl känner du din kropp? Var går gränsen?

ANTIINFLAMMATORISKA PREPARAT – Vi rekommenderar inte att dämpa smärta/inflammation med den här typen av läkemedel då risken för ökad smärta efter loppet, överbelastning eller nya skador är stor. Kroppens smärtsystem finns av en anledning och bör inte ”stängas av”. Ta därför inte antiinflammatoriska mediciner, t ex Voltaren, Ipren etc. dygnet före Midnattsloppet då dessa preparat också kan störa kroppens vätskebalans. Du bör inte ta dem direkt efter loppet heller.

TIPS I SAMBAND MED LOPPET

VÄTSKA OCH VÄDER – Hur är kvällens förhållanden? Är det varmt eller regn och snålblåst? Om man dricker för lite under ett långlopp, speciellt om det är varmare än normalt, löper man risk att bli uttorkad vilket minskar prestationsförmågan. Om det istället är kyligt väder är det en bra idé att ta en jacka för att slippa bli nerkyld, framför allt i fållan.

UNDER LOPPET – Om du känner dig dålig eller får andra symtom t.ex. att svettningen upphör och du får kall hud, tungt att andas, illamående, kräkningar eller obehagskänsla/smärtor i bröstet så bryt omedelbart! Om du inte blir bättre på 5-10 min efter du brutit, sök kontakt med sjukvården.

HUR ÄR DAGSFORMEN? – Lyssna på kroppen. Hur har uppladdningen gått? Har du ätit ordentligt så du har tillräcklig energi för loppet?

LÖPMILJÖ –  I ett lopp som detta är det mycket folk och många ben som skymmer. Loppet går i stadsmiljö så se upp för trottoarkanter, slängda pappmuggar, gropar i asfalten etc.

Till sist…
Lycka till och njut av folkfesten!

Tillsammans med Access Rehab vill vi på Midnattsloppet hjälpa dig att förebygga och behandla dina löparskador så att du inte ska ha ont och komma till start i augusti. Access Rehab har en lång erfarenhet i att diagnostisera, behandla, rehabilitera och förebygga idrottsskador och arbetsrelaterade besvär. Läs mer om Access Rehab.