Kom igång med löpningen efter ett längre uppehåll

Är du en av dem som inte tycker om att springa under vintern? Eller har du kanske dragits med en lång förkylning eller skada som gjort att du inte kunna träna på ett tag. Här ger Runacademy dig tips på hur du ska komma igång med träningen efter ett längre uppehåll.

1. Starta inte för hårt

Det är lätt att man är ivrig att komma igång och kör på alldeles för hårt med träningen. Men blir det för mycket i början kan det också bli ett bakslag. Var istället realistisk. Har du inte tränat på flera veckor så är det inte så smart att starta direkt med 5 pass i veckan. Det är snarare lagom med 2-3 pass i veckan.

2. Öka träningen successivt

Att starta första passet med 10km maxrusning är ingen bra idé. Låt kroppen få vänja sig successivt med träningen och stressa inte igång något. Låt det hellre ta något längre tid att komma igång med träningen då det ökar chansen att du fortsätter längre fram och håller dig skadefri.

3. Variera träningen

Att alltid köra samma tempo i samma sträcka gör inte att träningen blir rolig i längden. Det ger inte heller någon större utveckling. Variera därför tempo och sträcka så blir träningen både rolig och utmanande. Intervaller är exempel på en bra träningsform.

4. Sätt upp ett mål

Det är mycket lättare att komma ut på passen om du har ett mål med träningen. Sätt upp ett mål som är realistiskt, mätbart och inspirerande. Att anmäla sig till Midnattsloppet kan vara ett bra sätt att öka motivationen på. 

5. Sällskap på träningen

Det är både roligare och större chans att träningen blir av om du får sällskap på träningen. Tillsammans kan ni peppa och motivera varandra till att orka lite mer.

6. Planera träningen

Likaväl som du planerar ett möte så borde du även planera in din träning. Vilken dag och tid i veckan passar det att träna? Det är mycket lättare att få tid till att träna om du också avsatt tiden i din kalender.

7. Anmäl dig till Runacademys löpargrupper 

I mars under vecka 12 drar Runacademys löpargrupper igång som finns på 36 orter i hela Sverige. Till Runacademy är alla välkomna att vara med oavsett bakgrund. Under en termin kommer du lära dig mycket mer om löpträning och hur det blir roligare. Läs mer om Runacademys löpargrupper.