Kom igång med löpningen

Det största felet som många nybörjare gör är att man startar för hårt. Man är ivrig och tror att man måste springa fort för att träningen ska ha effekt. Första passet river man av en runda på 5 km och där man startar allt vad man har. Efter 2 km är man helt slut och fortsättningen blir en ren pina och följden blir att man vill aldrig springa igen.

Börja försiktigt

Oavsett om du är helt nybörjare eller har haft ett längre uppehåll så är det viktigt att börja med löpningen försiktigt. Många gör felet när de vill komma igång med löpningen att de börjar för hårt trots att kroppen inte är van vid den typ av belastning. Ofta slutar det i skador eller att man tröttnar. Istället är det viktigt att du börjar försiktigt och låter leder, senor och ligament vänja sig vid att springa. När kroppen inte heller är van så känns det extra tungt till en början och du måste ha lite tålamod innan det kommer gå lättare. Det är därför viktigt att inte börja med för långa rundor och pressa dig för hårt. Du ska springa så pass långt att du känner när du kommer tillbaka från din löprunda att du skulle kunna fortsätta ett tag till och blir därför sugen att springa snart igen.

Varva jogg med gång

Det största felet du kan göra är att börja med att springa en runda på 5 km allt vad du har. Istället ska du börja mycket långsammare.  Det kan till en början kännas fånigt och för lätt – men det är inte lika lätt för dina muskler, leder och ligament som inte är vana. Det är bättre att skynda långsamt än att du startar för fort och riskerar att bli skadad.

Lägg upp det första löppasset

Första passet som du kör kan det vara bra att jogga 1 minut som du varvar med 1 minut gång, detta upprepar du i 20 minuter. Du kommer sedan för varje pass kunna öka längden på joggdelen successivt och till slut är du uppe i 45 minuter. Är du helt nybörjare kan detta ta 3 månader medan om du har sprungit tidigare så kan det ta 1 månad innan du är igång.