Klara backarna i Midnattsloppet

Innan det är dags för dig att stå på startlinjen inför Midnattsloppet så är det bra om du har kollat in var backarna ligger på det lopp som du kan springa. I Midnattsloppet Stockholm och Göteborg finns en del backar och det gäller att springa smart för att backarna inte ska ta musten från dig.

Här kommer några tips från Runacademy på hur du klarar backarna på bästa sätt:

Spara kraft till backarna kommer

Starta inte loppet för hårt så du är helt slut när backarna kommer, då blir resterande loppet inte alltför rolig och backarna kan kännas övermäktiga.

Tänk positivt när du kommer till backen

Det är lätt att tappa gnistan så fort man bara ser backen och tänka på hur jobbigt det kommer att bli. Men låt inte negativa tankar bromsa dig. Tänk positivt: det här klarar jag, jag är stark, efter backen kommer en nedförsbacke och så vidare.

Ta det lugnt i backarna

Lägg inte all energi och krut på att ta dig uppför backen. Loppet fortsätter även efter backen och det gäller att du även har krafter kvar när du nått toppen. Håll därför igen i backen och försök inte vinna någon backtävling mot deltagarna du har bredvid dig. Du tjänar mycket mer tid på att vara stark i nedförsbackarna än vad du gör av att bränna allt krut i backarna uppför.

Spring med korta steg

Du får mycket kraft och energi på att trippa dig uppför backarna med korta steg. Se till att du också använder armarna. Genom att fokusera på tekniken blir det mycket lättare att besegra backarna.

Det är ok att gå i backarna

I de brantaste partierna kan du faktiskt tjäna både tid och ork på att gå i backarna. Om du springer på för hårt i är risken att du bara bränner ut dig och tappar mycket tid efter backen. Det är bättre att då gå uppför så du har kvar energi när du nått toppen.

Släpp på i nedförsbackarna

Det bästa med uppförsbackarna är att det sedan kommer en nedförsbacke. Där kan du tjäna mycket tid om du låter benen rulla på som ett hjul och vågar släppa taget. Det är mycket bättre att ta det lugnt uppför så du orkar springa på i nedförsbackarna istället. Du tjänar mycket mer tid utför än vad du gör uppför backarna.