Hur ska man tänka om man inte fått tillräckligt med träning?

Är du en av dem som har panik inför själva Midnattsloppet då träningen inte alls gått som du velat? Ibland när man anmäler sig till lopp så har man stora planer på att komma igång med träningen och komma i sitt livsform. Men ibland kommer livspusslet emellan och det blir inte alls så mycket träning som man hade tänkt.

Här kommer några tips att tänka på om träningen inte gått som du velat:

1) Sänk dina förväntningar på loppet. Om du inte tränat i någon större omfattning så kan du inte räkna med snabba resultat. Du får istället vara glad om du bara kan ta dig i mål.

2) Med endast någon vecka kvar till loppet så är det lite sent att redan nu träna ikapp förlorad träning. Det kan vara bra om du ändå hinner ut få något kortare pass för att du ska få lite mer löpkänsla, men om du tränar jättehårt sista veckan inför loppet är risken att du bara bryter ned kroppen och kommer till start sliten och trött. Stressa därför inte till någonting nu utan lägg upp loppet utefter dina förutsättningar.

3) Om du bara har en vecka kvar till loppet och knappt sprungit någonting så räcker det att du får in 2-3 lättare joggturer innan loppet. Det räcker att du då kör två pass om 30 minuter där du varvar jogg med gång, ta gärna någon dag vila mellan dessa joggturer. Viktigt att du inte pressar dig för hårt. Sista passet gör du då på onsdagen innan loppet och varvar jogg med gång, men då endast i 20 minuter.

3) Om du inte alls tränat inför loppet är det viktigt att du inte går ut för hårt. Se till att du istället får en bra upplevelse från loppet. Ett tips kan vara att du redan från start lägger upp loppet som intervallform där du joggar 5 minuter följt av 1 min gång, då ökar du dina chanser att ha energi kvar för hela loppet. Det kan även vara smart att gå uppför alla backar då dessa kan ta mer energi än vad du tjänar i tid.

4) Har du skadekänningar eller är sjuk? Om du inte är helt frisk avråder vi dig från att springa. Hur roligt det än är att springa Midnattsloppet så är det inte värt att riskera sin hälsa.

5) Var beredd på att loppet kommer bli extra tufft om du inte tränat för det. För att få ut den bästa upplevelsen så rekommenderar vi att du för nästa år redan dagarna efter loppet börjar träna så du kommer igång i tid. Det kommer bli mycket roligare när du känner dig pigg och stark. Ett tips är att börja springa med i Runacademys löpargrupper som startar redan nu i september och finns i hela Sverige för alla nivåer. Läs mer om Runacademys löpargrupper. 

Lycka till!