Hälsenebesvär

Symptom vid hälsenebsvär

Smärta och stelhet under morgonen är vanligt vid hälsenebesvär. Hälsenan kan också kännas svullen och öm. Smärtan känns mer i samband med aktivitet och sitter cirka 5-7 cm upp från hälen. I början av problemet går värken över under uppvärmningen för att sedan komma tillbaka kraftigare efter passet. Den vanligaste orsaken till hälsenebesvär är överbelastning.

Övningar 

Vid lättare, tillfällig smärta kan träningen kombineras med övningar för säte och lår. Om smärtan blir mer påtaglig är det dock viktigt att ej belasta området.

Vid ihållande symptom rekommenderar vi att du kontaktar naprapat eller sjukgymnast som kan ställa en diagnos för att se om det är en inflammation i delar kring hälsenan eller en förtjockning av hälsenan. Det är avgörande för om det är vila eller rehab som ska gälla.

Ett par ytterligare övningar som kan utföras i samråd med din terapeut.

Tåhävning

Stå på en pall med hälarna en bit utanför kanten. Lyft hälarna från pallen genom att pressa fötterna och kroppen upp på tå. Sänk ner igen långsamt så att hälarna går förbi kanten. Övningen kan göras med ett ben eller med två ben samtidigt beroende på svårighetsgrad. Upprepa rörelsen.

Djup stretch