Gunnar – en av funktionärerna

Gunnar Wärngård är en av de många funktionärer som är förutsättningen för att loppet ska fungera. Sedan starten 1982 har han i ur och skur frivilligt bidragit med sin roll som funktionär.

Utan funktionärer stannar loppet

Gunnar ordnade så att det fanns en gördel på prisbordet i det allra första Midnattsloppet 1982. Idag är det Minimilen som får ta del av hans engagemang. Gunnar Wärngård är en av de funktionärer utan vars insatser asfalten på Södermalm skulle ligga naken i augustinatten.

Gunnar var själv en framgångsrikare löpare. 1982, just året då
Midnattsloppet startade vann han lag-SM-guld i terräng 4000 meter
tillsammans med lagkamraterna i Hammarby Lars Abrahmsén och Bengt Lundgren. Men i det allra första Midnattsloppet var det den ideella insatsen som gällde. En av hans uppgifter var att försöka ragga priser till loppet.
– Det var lite svårt att ragga priser på den tiden, ingen visste ju riktigt vad Midnattsloppet var. Men jag minns att jag i alla fall lyckades få en gördel i en butik för kvinnor. Den var lite svår att placera på prisbordet, säger han.

Från 2 300 anmälda till över 40 000 löpare

Under åren har han gjort ett otal antal funktionärsinsatser, ofta som
speaker utefter banan. Idag är det Minimilen som engagerar honom. Loppet för barn under åtta år som går på eftermiddagen innan den det stora Midnattsloppet.
– Det är verkligen roligt. Senast var det runt 2 300 anmälda, ungefär
lika många som det var i det stora Midnattsloppet totalt sett 1982, säger han.
Idag talar vi om 40 000 anmälda löpare i det stora Midnattsloppet i Stockholm och Gunnar Wärngård tror att tiden på året är en del av förklaringen till framgången.
– Det ligger väldigt rätt i tiden. Sommarlovet närmar sig sitt slut och det är dags för kick-off för hösten. Och människa är ju ett flockdjur, säger han.
Han vill att Midnattsloppet ska vara en folkfest.
– Midnattsloppet för mig handlar om att ha kul, det är ett socialt
sammanhang.

Snabbfakta Midnattsloppet

  • 2015 arbetade 1350 funktionärer i samband med Midnattslopet Stockholm.
  • Under Midnattsloppet i Stockholm delas följande ut:
    – 37 000 bananer
    – 30 000 liter sportdryck
    – 40 000 vattenflaskor

  • Banan är uppdelad 10 sektorer där varje sektor har en sektorchef som ansvarar för säkerheten på och runt banan.
  • Sektorcheferna har hjälp av cirka 50-100 funktionärer, sjukvård, ambulans, polis och brandkår som har direktkontakt med tävlingsledningen och SOS Larmtjänst. Våra löpares trygghet kommer alltid före allt annat.