Behöver man stretcha?

Det finns många myter och frågor kring stretching och varför man ska stretcha. En vanlig myt som många tränare och motionärer brukar hävda är att stretch förebygger träningsvärk. Studier har visat att stretch efter ett träningspass inte påverkar om du får träningsvärk eller inte.

Blir man rörligare av att stretcha?

En annan anledning till att många stretchar är för att förbättra rörligheten och inte bli stel av träningen. Men blir vi verkligen rörligare av stretching? Svaret kan man säga är både ja och nej. Det beror helt enkelt på hur du utför stretchen. Tanken med stretch är att man förlänger muskeln så att den hamnar i sitt ytterläge, tänk att du ska skapa en känsla av att statiskt dra ut muskeln. Om stretchingen görs ordentligt, regelbundet och att du är varm i kroppen när du utför den samt att du håller i stretchen tillräckligt länge så kommer du att få en ökad rörlighet.

Ska man stretcha efter träningen?

Du måste inte stretcha efter varje träningspass. Tanken med stretching är att öka rörligheten. Efter ett träningspass är vi varma i kroppen och då är musklerna mycket mera följsamma vilket gör det lättare att få en djupare stretch. Ofta efter ett träningspass gör vi vår stretch lite hastigt och med inte något större engagemang. Om du bara håller stretchen några få sekunder får du ingen förbättrad effekt på din rörlighet. För att få effekt behöver hålla muskeln ordentligt utsträckt i minst 30 sekunder. Men att stretcha lite snabbt efter träningen kan vara ett sätt att varva ned och få ett skönt avslut av passet.

Hur får jag bäst effekt av stretchingen?

Vill du förbättra din rörlighet är det mycket mera effektivt att jobba med din rörlighet genom ett extra träningspass en till två gånger per vecka där du stretchar ut kroppens muskler ordentligt och jobbar med olika rörlighetsövningar. Förslagsvis ett yogapass. Att göra enskilda rörlighetspass ger bättre effekt än att bara lite hastigt stretcha efter en löprunda.